Има "деца звезди", а има и актьори, които започват да работят още в детските си години, само за да станат добросъвестни, обичани екранни икони, наслаждавайки се на дълги, разнообразни кариери през целия си живот. Следвайки стъпките на Шърли Темпъл, Натали Ууд и Мики Рууни, Маколи Кълкин е - в продължение на повече от три десетилетия - съвременният знаменосец за подобно лично и професионално пътуване.

Кълкин се превърна в пълноценен културен феномен след експлозивния комерсиален успех на петия му филм от 1990 г. "Сам вкъщи", в който той се снима, когато е само на 10 години. Филмът спечели 476 милиона долара в световен мащаб, което се дължи почти изцяло на неговото пакостливо, но уязвимо представяне в образа на Кевин Макалистър.

В тийнейджърските си години обаче, Кълкин започва да търси проекти, които да провокират артистичните му интереси, вместо да поддържат непосредствената му и колосална световна популярност. Дори без каквито и да било очаквания да достигне същите висоти, до които се докосна в ранния си пробив, звездната мощност на Кълкин е непоколебима и до днес, като популярното му име завинаги ще остане в спомените на киноманите, не само, защото екранният му Кевин най-вероятно още дълги години ще се излъчва на Коледа по целия свят, а и защото той беше увековечен и буквално циментиран на тротоара в Холивуд, след като получи звезда на Алеята на славата.

"Като много пренебрегваща фалшива майка, много се радвам, че той ми даде още един шанс да се покажа за него", пошегува се актрисата Катрин О'Хара в речта си по време на церемонията. Тя остава в историята като изтощената, забравила сина си майка на Кевин, Кейт, в "Сам вкъщи" и продължението му, "Изгубен в Ню Йорк" и го представи на звездната му церемония.

Звездата на актьора изгря в образа на Кевин в “Сам вкъщи“

20th Century Fox

О"Хара разказа, че за първи път се е запознала с Кълкин чрез работата си със сценариста на "Сам вкъщи" Джон Хюз. "Бях го гледала в "Чичо Бък" със скъпия Джон Кенди и си помислих: "Откъде се взе това красиво малко момче?", разказа тя. "Той очевидно беше надарен с красиво лице, но беше и наистина естествен актьор. Беше толкова истински."

Работейки с него, Катрин не крие възхищението си как Кълкин напълно и привидно безпроблемно се превъплъщава в героя му. "Сякаш това истинско момче, Кевин, беше заобиколено от актьори и просто се присъедини към него за забавление. Той е причината всички ние да превърнем гледането на "Сам вкъщи" в семейна празнична традиция."

О'Хара признава, че е гледала със смесица от очарование и трепет как Кълкин се превръща в холивудска суперсила, появявайки се в "Моето момиче", "Добрият син", "Лешникотрошачката" и "Ричи Рич" в бърза последователност. "Беше по-скоро като "Бийтълс" или Елвис Пресли - или Ганди! Лудост е да слагаш подобен товар върху дете.", казва актрисата. И допълва, че Маколи се е справил с успеха и вниманието, генерирани от филмите, по-добре от много от по-възрастните си колеги. "Той беше готин, беше дете, но беше причината за този хит. Колко възрастни някога са били подлагани на такъв вид обожание?" размишлява тя. "Той никога не е изглеждал, че е в шоубизнеса, за да изгради световен фен клуб."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Мисля, че Маколи го преживя, за да стане добър млад мъж", заяви още О"Хара обяснявайки решението му да излезе от цунамито на славата, независимо от това, че индустрията го искаше. "Той по някакъв начин имаше мъдростта и самосъхранението на 14-годишна възраст да каже "спрете". Избра да си позволи живот извън работата и оттогава прави своя избор", каза още екранната му майка.

През 2004 г. снимка на 24-годишния Маколи от ареста, след като е задържан и обвинен в притежание на марихуана и контролирано вещество без рецепта, обиколи световните медии.

Години по-късно, докато слуховете за страстта му към наркотиците продължават да се разпространяват спираловидно, снимки на Кълкин, който изглежда изтощен и крехък и стиска енергийна напитка, наново шокираха феновете му през 2012 г.

Кълкин направи пародия на “Сам вкъщи“

Скрийншот

"Не, не харчех по шест хиляди долара на месец за хероин", настоя актьорът по-късно в интервю за "The Guardian."

Говорейки за употребата на наркотици в едно от редките си интервюта, което през 2021 г. дава за списание "Esquire", актьорът признава: "Наистина ги обичам. Те са като стари приятели. Но понякога надрастваш приятелите си."

Преди да започнат проблемите на Маколи с дрогата, той решава, че е надраснал родителите си. На 15-годишна възраст предприема крайната стъпка да се еманципира официално, като премахва майка си и баща си като свои законни настойници. Тогава стана ясно, че тийнейджърът иска да бъде единственият, който да разполага с натрупаното си от филми финансово състояние, което по това време е в размер на 13 милиона паунда. Основното му желание е да попречи на родителите си да контролират парите му в бъдеще.

Когато Маколи постига големия си кино успех, баща му Кит напуска ежедневната си работа, за да наблюдава филмовата му кариера, заедно със съпругата му Патриша. Твърди се, че за всеки хонорар, който Кълкин получава за роля, майка му и баща му всеки път прибират 15% от него.

С бившата си половинка Мила Кунис

Снимка: Getty images

Разказвайки за процеса на прекратяване на връзките с родителите си, актьорът разсъждава, че ситуацията е била "гадна", но "можеше да бъде и по-лоша".

"Законно премахнах имената на родителите си от доверителния си фонд и намерих изпълнител, някой, който да се грижи за финансите ми, просто в случай, че някой иска да пъхне ши*аното си кутре в пая", каза той пред "Esquire. "Вижте, искам да кажа, гадно е. Но можеше да бъде и по-лошо, разбирате ли? Не работех във въглищна мина. Не бях дете войник. Баща ми не ме насилваше сексуално. Случиха се някои скапани неща, но на децата се случват скапани неща през цялото време"

След като изчиства имиджа си, Маколи остава икона на поп културата, граничейки между пародирането на старите си проекти и потапянето на пръсти в нови.

През 2021 г. на Коледа той повторно изиграва ролята си в "Сам вкъщи", но като влиза в образа на възрастен Кевин Макалистър за реклама.

През последните години основава и рок група "The Pizza Underground" (поклонение на Velvet Underground), участва в редица независими филми и стартира свой собствен уебсайт за начин на живот "Bunny Ears".

С екранната си майка Катрин О'Хара

Снимка: Getty images

Маколи също така намери любовта в лицето на колежката си и бивша дете звезда Бренда Сонг, която се появява в много комедии на "Disney Channel." Преди да срещне Бренда, актьорът имаше дългогодишна връзка с Мила Кунис, която с днешна дата е съпруга на Аштън Кътчър, с когото има две деца.

Със Сонг се срещат в Тайланд, където двамата бързо усещат химията помежду им. Въпреки това Маколи признава, че е прекарал дълго време в очакване дали нещо няма да се обърка. "Чаках другата обувка да падне. Но се оказа, че понякога нещата просто се развиват добре", казва той.

Актьорът заедно със семейството си

Снимка: Getty images

Двойката посрещна първото си дете през 2021 г., син Дакота Сонг Кълкин. Името е в чест на сестрата на Маколи, която трагично загива през 2008 г. Дакота, нежно наричана "Коуди", беше убита на 29-годишна възраст, блъсната от кола, докато пресича.

Актьорът не пропуска да отдаде дължимото на любимата си и по време на речта си на церемонията по откриването на звездата на Алеята на славата. "Ти си абсолютно всичко. Ти си шампион. Ти си единственият човек, който е по-щастлив за мен от мен самия. Ти не си просто най-добрата жена, която познавам, ти си най-добрият човек, който някога съм виждал", заяви от трибуната Кълкин.