Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че "не съжалява" за това, че е защитил презумпцията за невинност на актьора Жерар Депардийо, разследван за изнасилване и срещу когото са внесени няколко жалби, предаде АФП.

Държавният глава обаче изрази съжаление, че "не е казал достатъчно колко е важно жените, които са жертви на насилие, да говорят".

"Не съжалявам, че защитих презумпцията за невинност на публична личност, в случая актьор, както съм правил и за политици", заяви Макрон на пресконференция. В края на декември той защити Жерар Депардийо, като похвали "изключителния актьор", с когото "Франция се гордее", и осъди "преследването" му.

Френският президент обаче призна, че "съжалява за едно нещо, а именно, че не е казал достатъчно за това колко важни са гласовете на жените, които са жертви на това насилие, и колко важна е тази борба за мен".

Депардийо, който е на 75 години, е обект на три жалби за сексуално посегателство или изнасилване - обвинения, които той отрича. От 2020 г. срещу него се води и разследване за изнасилване след оплакване от актрисата Шарлот Арну.

Когато направи изказването си през декември, държавният глава реагира на информация, че актьорът е направил редица женомразки и обидни забележки към представителки на нежния пол, които шокираха някои членове на обществото.

Женските асоциации определиха изявленията на Макрон като "плюнка в лицето" на жертвите на сексуално насилие.

"От първия ден, а и преди това, темата за насилието над жени е приоритет и ние ще продължим да се борим срещу този обществен феномен", заяви Еманюел Макрон във вторник.

Жерар Депардийо, чиято кариера е белязана от ексцесии и скандали, има над 200 участия в киното и телевизията, припомня АФП.