Снимките на филма "On the Creation of Earthquakes", в който Джон Малкович ще играе римски философ Сенека, започнаха на 25 септември в Мароко. В каста е и българският актьор Самуел Финци, който обаче живее и твори вече десетилетия в Германия.

Кой е неговият герой в IMDB все още не се споменава, а самият той мълчи по въпроса. Режисьор на продукцията е Робърт Швентке, който вече е работил с Малкович в "Бесни Страшни Пенсии".

Историята е за Сенека и Нерон, на когото философът е учител, близък съветник от юношество. Императорът обаче ментора си в предателство.

Хрониките разказват, че Нерон нарежда на Сенека да се самоубие и той прерязва вените си през 65 г.

Продуцент е Фридер Шлайх с "Filmgalerie 451".

В лентата участва и известния британски актьор Джулиан Сандс и дъщерята на Чаплин - Джералдин. 

Британецът Том Ксандър, млад и не много популярен все още актьор, е в ролята на Нерон.

Продуцентите снимат в южния марокански град Уарзазат, който е бил домакин на международни продукции като "Последното изкушение на Христос" на Мартин Скорсезе, "Небесно царство" на Ридли Скот и телевизионния сериал "Библията". Продукцията ще има достъп до съществуващи декори, за да пресъздаде Рим от 65 г. сл. Хр. На местна почва ги подкрепят от Kasim Films.

Швентке е прекарал няколко години в изследване на отношенията между Сенека и Нерон и е написал  сценария съвместно с Матю Уайлдър въз основа на исторически източници и оригинални текстове на философа. Той ще се съсредоточи върху момента, в който Нерон след покушение срещу живота му, обвинява Сенека като съучастник и му нарежда да си отнеме живота като наказание.

"Това е притча за опасността от прекомерна власт и тоталитарните системи", каза Швентке пред "Screen".

Филмът е трагикомедия. "Нищо не прави нощта по-тъмна от светлината и затова съчетаваме най-голямото отчаяние с детинско поведение, кръвожадността със смешното", добавя режисьорът.

Самуел Финци, освен че е голяма звезда на театралната сцена в Берлин, снима и в много интересни филми. Догодина ще излезе лентата "Играчът", в която той е Гюнтер Бош, треньор на Борис Бекер.