Когато става въпрос за номинации за "Оскар", едно от най-интересните преживявания, свързани с тях, е "ровичкането" в историята на наградите и откриването на прецеденти. Те не само носят "душевно задоволство", но могат да послужат и за бъдещи прогнози. Номинациите за 93-тите награди на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, оповестени вчера, също предложиха изобилие от "любопитки", поглед към които предлага сайтът Ауорд уоч, цитиран от БТА.

Номинациите ѝ за "Оскар" са четири - две за главна и две за поддържаща роля. До обявяването на вчерашната номинация за изпълнението ѝ в "Ма Рейни: Майката на блуса", тя си делеше титлата с Октейвия Спенсър. Дейвис е и първата чернокожа актриса, получавала повече от една номинация за главна роля.

Вайола Дейвис в "Ма Рейни: Майката на блуса"

Снимка: AP/БТА

Освен Вайола Дейвис тази година още една чернокожа актриса попадна сред претендентките за "Оскар" за главна роля - Андра Дей за изпълнението ѝ в "Съединени американски щати срещу Били Холидей". За последен път две афроамериканки - Сисъли Тайсън и Даяна Рос, са номинирани за най-добра актриса през 1972 г. Любопитното е, че номинациите и на Рос, и на Андра Дей, са за превъплъщението в образа на една и съща джаз легенда - Били Холидей.

Мия Нийл и Джамика Уилсън са първите личности от афроамерикански произход от който и да е пол, получили номинации в категорията за грим и прически (за "Ма Рейни: Майката на блуса").

"Ма Рейни: Майката на блуса" е едва третият филм с номинирани чернокож актьор (Чадуик Боузман, посмъртно) и чернокожа актриса за главна роля след "Sounder" (1972) и "Какво общо има с това любовта" (1994).

Чадуик Боузман в "Ма Рейни: Майката на блуса"

Снимка: AP/БТА

За първи път в оскаровата история продуцентският състав на филм - на "Юда и черният месия", е изцяло чернокож.

Даниел Калуя е първият британски чернокож актьор, получил повече от една номинация за "Оскар". Тази година Калуя е номиниран в категорията за поддържаща роля за "Юда и черният месия". Номинираният за изпълнението си в същия филм Лакийт Станфийлд е едва вторият актьор след Марина де Тавира ("Рома"), получил номинация за "Оскар", без да е споменаван от водещи професионални организации. Той е първият, за когото е водена кампания за номинация за главна роля, но в крайна сметка я получава за поддържаща.

За първи път в историята трима чернокожи актьори - Даниел Калуя и Лакийт Станфийлд за "Юда и черният месия" и Лесли Одъм младши за "Една нощ в Маями", се съревновават в една и съща категория (в случая за поддържаща роля).

Юн Ю-джун ("Минари") е първата корейка и третата представителка на Източна Азия с актьорска номинация за поддържаща роля след японките Мийоши Умеки и Ринко Кикучи.

Тази година рекорден брой цветнокожи актьори - 9, са номинирани за "Оскар". Рекорден брой номинации - 7, има и в категориите за сценарий - на Клои Чжао за "Земя на номади", Кемп Пауърс за "Една нощ в Маями", Рамин Бахрани за "Белият тигър", Лий Айзък Чънг за "Минари", Шака Кинг, Кийт Лукас и Кени Лукас за "Юда и черният месия".

Франсис Макдорманд, която е сред претендентките за "Оскар" за най-добра актриса за "Земя на номади", попада в елитната компания на именити актьори, получавали номинации през пет десетилетия, която включва Катрин Хепбърн, Лорънс Оливие, Пол Нюман, Мерил Стрийп, Джак Никълсън и Майкъл Кейн.

Снимка: AP/БТА

Емералд Фенъл е първата жена, номинирана за режисьорски "Оскар" за дебютния си филм.

Емералд Фенъл

Снимка: Getty Images

Освен първият актьор от пакистански произход и първият мюсюлмански актьор, номиниран за главна роля, Риз Ахмед е първият актьор след Алън Аркин в "Сърцето е самотен ловец (1968), чието изпълнение е главно на американски жестомимичен език.

Снимка: AP/БТА

Клои Чжао е първата цветнокожа жена и първата жена от китайски произход, номинирана за режисьорски "Оскар", първата жена режисьор, номинирана и в категорията за монтаж, и първата жена с четири номинации в една и съща година.

Клои Чжао

Снимка: Getty Images

83-годишният Антъни Хопкинс е най-възрастният актьор, номиниран за главна роля за изпълнението си в "Бащата". Той е третият актьор след Джесика Танди и Кристофър Плъмър, получил две или повече актьорски номинация, след като е прехвърлил 80-те.

Снимка: Getty Images

Джоди Фостър е първата носителка на "Златен глобус" за поддържаща роля ("Мавританецът") след Катрин Рос през 1976 г., която впоследствие не е получила номинация за "Оскар".

Мария Бакалова (поддържаща роля за "Борат") е първата актриса от славянски произход, номинирана за "Оскар" след рускинята Лила Кедрова (поддържаща роля) през 1964 г. и полякинята Ида Каминска (главна роля) през 1966 г.

За първи път, откакто се присъждат награди "Оскар" за анимация, в категорията са номинирани две продукции на студио "Пиксар" - "Напред" и "За душата".

"Лоши момчета завинаги" е едва четвъртият филм за 34 години след "Трима мъже и едно бебе", "Спайдърмен 3" и "Игрите на глада: Възпламеняване", който е най-касовият за съответната година на излизане на екран, но остава извън полезрението на "Оскар"-ите.