Актрисата Марли Матлин и режисьорът Джейсън Райтман се присъединиха към Управителния съвет на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, която присъжда наградите "Оскар", предаде Асошиейтед прес.

Матлин участва в "CODA: Дете на глухи родители", който триумфира с няколко награди "Оскар" тази година ,включително за най-добър филм. В лентата тя е в ролята на глухонямата майка. Самата Марли загубва на 11-месечна възраст напълно слуха си в дясното ухо и 80% в лявото. Марли има "Оскар" за "Деца, забравени от Бога". 

Embed from Getty Images

От организацията съобщиха, че сред 12-те холивудски професионалисти, които са избрани за първи път в борда на директорите, са също продуцентът Джейсън Блум, операторът Дион Бийби, кастинг режисьорът Ричард Хикс, изпълнителният директор по маркетинг и връзки с обществеността Меган Колиган.

Всеки от 17-те филиала на кино академията е представен от трима директори, които помагат при определянето и насочването на стратегията за организацията и управлението на финансовото й състояние. Сред настоящите управители са Упи Голдбърг, Ава Дюверней и Рита Уилсън. С този избор мнозинството в Управителния съвет са жени, а 28 процента от членовете му принадлежат към недостатъчно представена расова или етническа група.

Джейсън Райтман

Снимка: Getty Images

Академията за кинематографично изкуство и наука и борда на директорите попаднаха във фокуса на вниманието, след като на тазгодишната церемония за наградите "Оскар" актьорът Уил Смит удари комика Крис Рок. Няколко дни по-късно Управителният съвет забрани на Смит да присъства на "Оскар"-ите или други събития на кино академията за срок от 10 години, припомня агенцията.