Известният американски режисьор Мартин Скорсезе изказа своите опасения от това пандемията да не измести киното, като му отреди второстепенна роля по време на негово виртуално участие на кинофестивала в Торонто.

"Фактът, че кинофестивалите продължават да се провеждат, импровизирайки и адаптирайки се към новите условия, е нещо много положително и вълнуващо за мен!", заяви кинодеецът.

Той изрази своето задоволство, че кинофестът в Торонто все пак се е състоял насред пандемията, въпреки наложените ограничения и предимно виртуалните прояви. Скорсезе изпрати кратко видео обръщение, с което въведе церемонията по раздаването на наградите за цялостен принос.

"Все по-често в пресата и в популярната култура наблюдаваме как на киното започва да се отрежда второстепенна роля. То започва да се обезценява и да се гледа на него като на някакъв ордьовър. Но то винаги ще си остане едно забележително изкуство, нещо много повече от забавление. С най-добрите си образци то се превръща в извор на вдъхновение и възхищение!", отбеляза Скорсезе.

Актьорите Антъни Хопкинс и Кейт Уинслет бяха удостоени с почетните награди за цялостен принос на кинофеста в Торонто, предава БТА. Със същия приз беше отличена и американска режисьорка от китайски произход Клоуи Чжао.