Американският режисьор Мартин Скорсезе отново разкритикува филмите на Marvel, които смята за продукти, съобразени с вкуса на потребителя. Междувременно изпълнителният директор на компанията Disny - Боб Айгър, се притече на помощ на въпросните студиа, които са неин филиал.

В началото на октомври 76-годишният режисьор предизвика полемика, заявявайки, че супергеройските пълнометражни филми на Marvel не са кино, а напомнят повече атракционен парк. Сега в "Ню Йорк таймс" Скорсезе потвърждава казаното от него по-рано, като привежда аргументи.

"Много от характерните за киното елементи са представени във филмите на Marvel - заявява рижисьорът. - Не са представени разкриването на нещо, мистерията и свързаната с емоции истинска опасност. Не се поемат рискове."

Според него продукциите на Marvel са като всички модерни филмови поредици - няколко филма, които гравитират около един и същ персонаж или един и същ свят и са модифицирани, преработени наново, докато станат "готови за консумация".

Режисьорът на филма "Ирландецът" пояснява, че критикува уеднаквяването на офертата за сметка на разнообразието.

"Ако на хората се предлага едно-единствено нещо, е очевидно, че ще искат повече от него", отбелязва Скорсезе.

"Не смятам, че той някога е гледал филм на Marvel - каза наскоро Боб Айгър. - Гледалите филм, продуциран от Marvel, е невъзможно да направят подобно изказване. Marvel създава филми. Това прави и Скорсезе. Филмите на "Марвел" са добри."

Девет от 25-те филма, събрали най-големи приходи в историята на киното, са продуцирани от Marvel. Сред тях е "Отмъстителите: Краят", обявен за най-касовата продукция на всички времена.

Излезлите по екраните от 2008 г. 23 филма на Marvel са донесли над 8,5 милиарда долара приходи в бокс-офиса на Северна Америка.