От пролетта филмовата звезда Матю Макконъхи се заиграва с идеята да се кандидатира за губернатор на Тексас, но отказа да се ангажира, наслаждавайки се на светлината на прожекторите, с която знаменитостите са свикнали, докато рекламира новите си мемоари "Зелени светлини". Тези дни медиите отново припомниха за намеренията му, макар и не категорично изразени от него. Той е уклончив по темата, казва, че би могъл да се кандидатира, макар да не се е спрял на партия, чрез която да го стори.

Това не пречи на анализаторите да умуват по темата. Макконъхи се разглежда като потенциален коз за демократите, които не са печелили щатски пост от 1994 г.

51-годишният актьор, който описва себе си като "държавник-философ, поет, кънтри певец", е високопоставена фигура в щата, но си остава енигма като цяло.

Брилянтен актьор, дали става и за политик?

Снимка: Getty Images

В анкета миналия месец на "Далас Морнинг Нюз", 44% от избирателите са предпочели Макконъхи, 35% си искат действащия републикански губернатор Грег Абът, а останалите биха избрали друг кандидат. Но както споменахме не е ясно към коя партия би се присъединил Макконъхи.

"Той изглежда просто се наслаждава на публичността. Само че не може така, трябва да си избере партия", каза Гилберто Хинохоса, председател на Демократическата партия на Тексас. "Никой не знае какво зад какви точно каузи и принципи застава този човек."

Крайният срок за подаване на документи за предварителните избори на 1 март, е 13 декември. Абът, бивш главен прокурор и съдия в Тексас, се кандидатира за преизбиране за трети мандат и вече е изправен пред двама крайнодесни претенденти.

Говорителката на актьора отказва коментар. Носителят на "Оскар" би събрал много гласове и няма да е първият актьор, влязъл в политиката, президентът Роналд Рейгън също бе актьор, а Арнолд Шварцнегер беше губернатор на щата Калифорния в периода 2003 - 2011 г.

припомнят паметливи.