Майкъл Джексън, момчето, което отказа да порасне и искаше да насели малък свят с други изгубени момчета, също като Питър Пан, щеше да навърши 63 години вчера. Отлетя към вечността преди 12 години, малко преди да навърши 51. Успя да създаде своя Невърленд, но този увеселителен микрокосмос беше замърсен, зацапан, дискердитиран от твърдения на деца, че се е опитал да се възползва сексуално от тях. И днес мрачната сянка на тези разкази виси над парка, истината - само Бог я знае.

Кралят на поп музиката имаше фантазията на дете и по тази причина, искаше да изиграе ролята на Спайдърмен толкова много, че веднъж се опита да купи Marvel Comics, когато компанията подаде молба за фалит. Само и само да се превъплъти в образа. Не се получи и по-късно се яви на кастинг за ролята на Професора в X Men, но и там не успя. А любимият му анимационен герой беше Пинокино на "Дисни".

Тормоз

Пътят на Джако е ясен от рано. Родителите му се занимават с музика, и в един момент бащата решава да направи група от синовете си - Jackson 5. Първият им номер 1 сингъл от 1969 е "I Want You Back". На 11-годишна възраст Джексън се появява по телевизията, а на 14 пуска първия си соло албум. Вниманието е било винаги върху Майкъл, който с високите честоти на гласа си прави хитове от "ABC" и "I"ll Be There", и други песни. През 70-те години Джако издава няколко самостоятелни албума, но големият пробив е през 1979 г. с "Off the Wall". Веднъж признава, че го е било страх от баща му, който го заплашвал да го бие с колан, ако направи грешка по време на изпълненията си с Петорката. Има и слух, че таткото тъпчел Джако с медикаменти, от които гласът му да се запази в детския регистър. Майкъл се оплаквал и че баща му го обиждал, че има "дебел нос".

Албумът "Трилър" от 1983 година, е най-продаваният албум за всички времена, със 100 млн. копия по целия свят. Печели 8 Грамита. Списание Rolling Stone го определя като "повратна точка" за Джако, а Newsweek пророчески написва "Гласът на Майкъл Джексън дава сърце на тези песни, за да ги превърне един ден в най-великите мелодии". Седем от песните в албума влизат в топ 10, а три от тях - "Beat It" - в която звучи китарата на Еди Ван Хален, "Били Джийн" и едноименната "Трилър", стават номер едно в сингъл класацията.

Следващият албум, "Лош"(1987), се продава наполовина от "Трилър", но все пак се води бестселър. Едноименното парче трябвало да бъде дует с Принс, но той отхвърлил предложението, защото текста не му допадал.

През 1985 г. написва заедно с Лайнъл Ричи песента "Ние сме светът", изпълнявана с още 39 известни музиканти, между които Даяна Рос, Лайнъл Ричи, Боб Дилън, Уили Нелсън и става световен хит. Приходите от нея, около 20 милиона долара, отиват във фонд, подпомагащ гладуващите деца в Африка.

През 1991 г. Джексън подписва безпрецедентна сделка за 65 милиона долара със Sony. Същата година той пуска Dangerous.

Майкъл, Джаки, Тито, Джърмейн, Марлон, Ранди, започват като Jackson 5, после остават само The Jacksons

Снимки: Getty Images

В края на 80 -те и началото на 90 -те години на миналия век Джексън развива репутацията си на ексцентричен самотник. Той заживява в имението Невърленд, разположено на площ от 3000 акра в Калифорния, което пълни с диви животни. Превръща го в увеселителев парк с влакчета, виенско колело, въртележки, където често му гостуват хлапета. Той кани в него болни или бедни деца, които иначе не биха имали възможност да посетят такива развлечения. Влакът е построен така, че на него да могат да се качват легла за много болните деца. По това време се случва и външната му трансформация. Говореше се, че е изсветлил кожата, въпреки че негови приближени твърдяха, че това е следствие на кожно заболяване. Носът му също претърпя операция и стана тотално различен от оригиналния. Едната версия е, че през 1984 г. по време на реклама за Пепси му пламва косата, заради грешка на пиротехниците, и получава рани по лицето. За да прикрие белезите му се налага да си направи ринопластика. Според масовите предположения, пластичните операции правел от суета.

Обвинения

През 1993 г. се разрази скандал, Джексън беше публично обвинен в насилие над деца и беше разследван. Бащата на 13-годишният Джордан Чандлър, Еван Чандлър, заплаши, че ще разруши кариерата на Майкъл. Имаше официално разследване, претърсване на Невърленд, но тъй като не бяха намерени доказателства, обвиненията срещу певецът бяха свалени. Той направи официално изявление по телевизията, пледирайки невинност. Извън съда, на 1 януари 1994 г. Джаксън плати 22 милиона долара на семейство Чандлър.

Чупливата душевност на Джако го води до успокояващи като диазепам, алразолам, ативан, към които се пристрастява. Лекува се в рехабилитационен център за няколко месеца. Обвиненията изгризват голяма част от короната му на крал и репутацията му вече не е същата.

В документалния филм от 2019 г. Leaving Neverland, бе съобщено за още две сексуални посегателства, но от семейството му и до днес отричат. В негова защита застанаха и Мадона, и Макколи Кълкин.

Потомство

През 1994 г. Джексън се ожени за Лиза Мари Пресли, дъщерята на Елвис Пресли, но скоро се разведоха. След това се венча за Дебора Роу през 1996 г., от която има две вече големи деца - Принс Майкъл Джуниър, роден на 13 февруари 1997 г. и Парис-Майкъл Катрин, родена на 3 април 1998 г. През 2002 г. се ражда и третото му дете Принс Майкъл Джексън II от сурогатна майка.

Децата му Биги, Парис и Принс Майкъл Джуниър

Снимки: Getty Images

Принс Джуниър вече е на 24 години и се пробва като журналист в няколко издания Избягва да говори за баща си, признава само, че му липсва и дълго е преживявал смъртта му. "Той ми казваше: "В мига, в който спреш да учиш, започваш да умираш", спомня си Принс. Сестра му Парис опита да се самоубие през 2019, прерязвайки вените си. Предполага се, че е заради документалния филм с обвинения срещу Джако. Парис не крие, че е бисексуална, а този факт създал напрежение между нея и фамилия Джексън, които са религиозни. Тя сподели наскоро, че се чувства сама и отхвърлена. Но предпочита да бъде себе си.

Третото му дете през 2015 г. промени името си на Биги Джексън.

This is it

През юли 2009 г. беше планирано турне в Англия, озаглавено "This is it", с предвидени 50 концерта, за които билетите бяха разпродадени. Но Майкъл Джексън умира само седмици преди началото, на 25 юни 2009 г. Получава сърдечен арест. Преди смъртта на Джексън пиел предписаните му лекарствата пропофол и лоразепам. Личният му лекар Конрад Мъри беше обвинен, признат за виновен и осъден на 4 години за непредумишлено убийство. Съдебно жури заключи след двумесечен процес през 2011 г., че небрежността на Мъри е довела до смъртта на Джексън от свръхдоза на хирургическата упойка пропофол. Докторът обясни, че му давал медикамента заради безсънието му. И че е имал добри намерения. Лицензът на Мъри е отнет за Калифорния, Тексас и Невада.

Ако не можа да избегне срещата със смъртта, казано на езика на Агата Кристи, преди 12 години, Джако веднъж успя да й се изплъзне. Певецът трябвало да присъства на среща в Световния търговски център на 11 септември 2001, но я пропуска, защото се успал.

Попкралят оставя извън завещанието си баща си и братята, давайки всичко на майка си и децата си.

Любопитно

От всички видове храна за вкъщи, Джако казва, че най харесвал мексиканската. Жителите на Габон в Кот д'Ивоар дадоха на Джексън титлата крал на селото им. Въртеше се и мълвата, че има дълг от 1 млн.от неплатени библиотечни глоби за просрочени книги.

Малцина знаят, че водил домашните си любимци, ламите Луис и Лола, в звукозаписното студио в Лос Анжелис. Приятелката му Елизабет Тейлър му подарява слон през 1991 година, като благодарност, че й разрешава да направи сватбеното си парти в Невърленд. Джако кръщава слончето Джипси, а то тежало 2,268 кг.

Всички знаят за прочутата му танцова стъпка "Лунна походка" от филма "Лунен пътешественик" и способността да се обляга на краката си в почти невъзможен ъгъл. Лунната походка създава илюзията, че човек се движи едновременно и напред и назад. Всичко това се дължи на обувките му, които се противопоставят на гравитацията. Джексън патентова Лунната походка под номер 5,255,452. Макар да не я измислил той, става експерт в нея. Вписан е в книгата на Гинес с 15 награди "Грами" и 17 номер едно сингли. Президентът Джордж Буш -баща, му връчва специална награда - "Артист на десетилетието".

Типични за стайлингът му са имитацията на военно облекло, бялата ръкавица, белите чорапи с комбинация с черни обувки.

Въпреки че притежаваше милиарди, след смъртта си остави дългове от 500 млн долара.

Елтън Джон се притеснил, че колегата му е превъртял

Веднъж Елтън Джон призна, че е подозирал, че Джако е психично болен. Британецът се сприятелил с краля на попа още в началото на кариерата му. С течение на времето обаче той започнал да се притеснява за състоянието на вече покойния си колега, защото Джаксън постепенно се изолирал от света. "Познавах Майкъл от 13-годишна възраст. Беше най-сладкото дете, което можете да си представите. Дойде един момент обаче, в който той започна да страни от всички по същия начин като Елвис Пресли. Кой знае какви мисли са виреели в главата му и какви лекарства му бяха предписвали. Когато се срещахме в по-късните му години, оставах с впечатлението, че горкият съвсем се побърква - психично болен, около когото е притеснително да стоиш", разказва Елтън Джон. Той си спомня един случай, в който поканил краля на попа на купон. По едно време Майкъл изчезнал някъде из имението и Елтън го намерил да си играе със сина на икономката. "Поради незнайна причина той просто не можеше да общува с възрастни хора", допълва англичанинът.