Звездите на киното се завърнаха в чешкия град Карлови Вари за кинофестивала за първи път от две години, съобщи Ройтерс.

Международният кинофестивал в Карлови Вари беше открит в петък вечер, като по червения килим мина британският актьор Майкъл Кейн. По-късно 88-годишният Кейн получи наградата "Кристален глобус" за приноса си към киното.

Сред специалните гости са и актьорите Итън Хоук и Джони Деп. Женски неправителствени и благотворителни организации критикуваха организаторите за поканата към Деп с аргумента, че участието му допринася за омаловажаване на проблемите с домашното насилие.

Актьорът, който е на 58 г., загуби съдебно дело през ноември миналата година срещу британски таблоид, определил го като "бияч на съпруги", като лондонски съдия прецени, че Деп нееднократно е посягал физически на актрисата Амбър Хърд по време на връзката им, заради което тя се е страхувала за живота си.

"Поканихме Деп като изявен кинотворец, който ще представи два от филмите си на фестивала", каза говорителката на кинофестивала Уляна Донатова.

Основан през 1946 г. в Чехословакия, кинофестивалът в Карлови Вари е един от най-старите в света, но през 2020 г. се проведе онлайн заради пандемията от новия коронавирус. Тазгодишното 55-то издание бе отложено и организирано след обичайните си дати през юни и юли заради третата вълна на пандемията.

Организаторите взеха мерки срещу заразата, като изискват от публиката да носи защитни маски и да представи документ за ваксинация, прекаран Ковид-19 или отрицателен тест.

Сред 12-те филма от основната конкурсна програма на кинофестивала тази година е "Докато мога да вървя", копродукция на Сърбия, България, Франция, Люксембург, Литва. Филмът на режисьора Стефан Арсениевич е за бежанец от Гана, който се опитва да остане в Сърбия.