Еди Редмейн е благословен да има всичко, за което хората обикновено мечтаят и да го има навреме. Любов, добра кариера, семейство, успех, признание.

На 6 януари чаровникът с лунички се качи на 4-ия етаж - на 40 години той има толкова много отличия и награди, естествено и "Оскар", че можеш да започнеш да се прозяваш докато ги изброяват. Женен е за ученическата си любов - среща Хана като тийнейджър и оттогава са неразделни. Един вид не се лута във връзки, нито пък има скандална слава като колегите му, често пъти плейбои. С Хана имат две деца - момиче и момче. Рядкост са хората от професията със стабилни семейства.

Последните новини около него бяха, че съжалява че е играл транссексуален мъж в "Момичето от Дания" и че е една от звездите на лондонския спектакъл "Кабаре" - върна се на сцената - майка след повече от десетилетие отсъствие. Именно в театъра печели първите си аплодисменти. В "Кабаре" е в ролята на Emcee. В "Момичето от Дания" е феноменален и общо взето е ясно, че Еди е по трудните роли. 

Снимка: Getty Images

Той получи отличие за изключителен дебют на наградите на "London Evening Standard Awards" през 2004 година и "London Critic's Circle Theatre Awards" през 2005 за играта си в "Козата или Коя е Силвия" на Едуард Олби с Джонатан Прайс в театър "Алмейда", Ислингтън.

Участва в три биографични филма за Тюдорите, включително два биографични филма за Елизабет I. През 2005 г. играе Саутхемптън в "Елизабет I" (2005), а през 2007 г. е в ролята на Антъни Бабингтън в "Елизабет: Златният век" (2007). И двамата герои бяха предатели. През 2008 г. се появява в "Другата Болейн" (2008) като сър Уилям Стафорд, вторият съпруг на Мери Болейн, сестра на Ан Болейн, майката на Елизабет I. Спечели наградата "Тони" през 2010 г. като актьор, отново с възклицанията "изключителна роля и игра" за изпълнението си в "Червено".

Еди с "Тони"

Снимка: Getty Images

Печели наградата "Лорънс Оливие" за най-добър поддържащ актьор през март 2010 г. отново за ролята си в "Червено" ("Donmar Warehouse", Лондон).

В "Елизабет: Златният век" има ключова сцена с Кейт Бланшет. През 2015 г. именно Бланшет му връчи "Оскар" за най-добър актьор за "Теорията на всичко", след като една година преди това получи приза за най-добра актриса за "Син жасмин".

Кейт Бланшет му връчва "Оскар"-а

Снимка: Getty Images

Еди Редмейн бе удостоен със званието Офицер на ордена на Британската империя през 2015 г. за заслугите си към драмата.

Три години след пробивната си роля в "Клетниците" от 2012 г., Редмейн спечели "Оскар" за най-добър актьор за брилянтната си роля на покойния Стивън Хокинг в "Теорията на всичко" (и спечели втора номинация през следващата година за "Момичето от Дания"). Редмейн след това се присъедини към франчайза за Хари Потър, като Нют Скамандър във "Фантастичните животни и къде да ги намерим" от 2016 г.

Редмейн и Хокинг

Снимка: Getty Images

Преди да получи "Оскар" в година, в която конкуренцията беше голяма - Бенедикт Къмбърбач, Майкъл Кийтън, Стив Карел, Брадли Купър, Еди бе награден и със "Златен глобус".

Самият Хокинг праща имейл до режисьора на "Теорията на всичко" Джеймс Марш и казва, че на моменти имал чувството, че гледа себе си. Той се съгласява да "даде гласа си" за финалните части. Еди Редмейн се среща с Хокинг за три часа, когато се готви за ролята, и през това време Стивън казал 8 изречения. "Усетих, че не мога да го питам за интимни неща", казва актьорът. Затова намира други начини да влезе в кожата на героя си. Отслабва с 15 килограма и тренира 4 месеца при танцьор: как точно да движи тялото си, че да изглежда достоверен за заболяването - амиотрофична латерална склероза. Среща се с 40 пациенти, страдащи от болестта. Стои с часове пред огледалото и криви лицето си, докато налучка правилната физиономия. През целия снимачен процес седи в инвалидна количка сгърбен и после ортопед установява, че наистина има изкривяване на гръбначния стълб. "Бях обсебен", споделя Еди. Също като Стивън и той е възпитаник на Кембридж. Кинокритиците не пестят похвали за работата на Редмейн. "Теорията на всичко" е базиран на мемоарите на първата съпруга на Стивън, Джейн, с която са заедно 30 години и имат три деца. Тя разказва за борбата с болестта, усилията за създаване на семейство и живота с гений, затворен в нездраво тяло, за силата на духа. Хокинг напусна този свят през 2018 година.

По време на прослушванията за телевизионния минисериал "Елизабет I", Редмейн оставил впечатление у режисьора Том Хупър, че е опитен ездач. Но излъгал. Когато трябвало да изпълни задачата си, било повече от очевидно, че никога не е яхвал кон. "Огромна елизабетинска улица, Хелън Мирън и Джеръми Айрънс стоят на балкон, 50 души статисти, машина за дъжд. Шпори, прикрепени към краката ми, а аз седя и си мисля: "В кой момент да им кажа, че никога, ама никога не съм яздил кон?". И тогава конят галопира. Хукна със сто мили в час. Почти се самоубих и едва не убих половината от екипа", разказва Редмейн. Хупър изкрещял по високоговорителя: "Ти си проклет лъжец, Редмейн!".

Хана и Еди

Снимка: Getty Images

Със съпругата му Хана се женят през 2014 година, две години по-късно стават родители на момиченце, и след още две - на момче. Учели в съседни колежи. "Хана беше в училище за момичета близо до Итън и веднъж те поканиха някои от нашите момчета да направят модно ревю за благотворителност. Трябваше да мина през сцената топлес - такъв един луничав човек. Когато се появих, момичетата в публиката не ми обърнаха толкова внимание, но бях последван от най-добре изглеждащото момче в училището и всички момичета избухнаха в овации! Видях Хана от другата страна на стаята на партито след това. Тя беше много красива и много забавна, обича изкуството и театъра също като мен, така че станахме приятели. Такива бяхме 12 години. Веднъж когато бях приключил с репетициите на "Клетниците", мислех да си почина във Флоренция, но преди това изкарахме прекрасна вечер с нея и я попитах дали ще дойде с мен. Отначало мислеше, че това е абсурд, но отидохме, така че първата ни среща официално беше във Флоренция", разказва той.

Актьорът бил съученик с принц Уилям в "Итън". Двамата дори били избрани за "The Eton Society", елитна група в училището, и играели ръгби заедно. "Той е прекрасен човек. Винаги го съжалявах малко, защото всеки искаше да се "справи" с бъдещия крал на Англия, да го надвие един вид. Той пое всички удари", казва Еди пред "Гламър". Други известни съученици на Редмейн в Итън били Том Хидълстън, известен с участието си в "Отмъстителите" и по-малкият брат на Уилям, принц Хари.

Редмейн е леко далтонист. "Усещам го като измама, когато кажа, че съм далтонист, защото при мен е леко изразено", обясни Редмейн пред GQ. "Имам проблеми, когато например, снимам сцена и трябва да има удар като знак на пода, да речем червен маркер върху зелена трева. С периферното си зрение нямам шанс. Ако погледна надолу, мога да видя разликата между червено и зелено, но не знам как да го обясня на хората". Това е нещо, с което съпругата му Хана Багшоу му помага, когато става въпрос за мода. И има защо - избран е за номер едно в класация на 50-те най-добре облечени британци от GQ.

Подобно на повечето актьори, Редмейн за първи път осъзнал слава си извън снимачната площадка. Спял в самолета, събудил се и седящият до него пътник го попитал:" Вие някой важен ли сте? Защото стюардесите ви гледаха как спите".

Запитан кой ценен съвет няма да забрави, той отговаря: "В писмо съпругата му Олга Книпър Чехов пише нещо от рода на: "Живейте живота стъпка по стъпка, темпо по темпо, бавно, бавно и оставете конкуренцията на другите". Актьорството е доста конкурентна област и можете да се увлечете в тези неща, ако не поемете по свой собствен път и не се концентрирате върху поставянето на единия крак пред другия. Тогава се надяваме, че ще се получи".

А относно въпроса какви свръх сили би желал да притежава, казва: "Да съм невидим, защото съм любопитен. Бих искал да отида и да слушам разговорите на други хора, които не мисля, че биха свършили добре. Бих искал и да тичам много бързо". Той изпитва удоволствие да правя картички- за рожден ден, коледни картички. Предпочита кафе пред чай, с много мляко , както и пица "Reine Romana" с екстра пеперони и салата от "Pizza Express". Казва, че да похапва е едно от най-приятните неща в живота. Пие тоник с водка и лайм.

Снимка: Getty Images