Тийнейджърите на 80-те помнят онзи култов оргазъм на Мег Райън в "Когато Хари срещна Сали", от който очите им се събираха при носа, във времената когато само в кино "Сердика" имаше долби звук. Героинята й, със странни хранителни навици, обядваше с Хари, в ролята Били Кристъл, и се заговориха за това дали жените се преструват по време на секс и как мъжа разбира дали оргазмът е истински. За да му покаже, че мъжете често не усещат разликата, Сали започна да симулира сексуално удоволствие по толкова убедителен начин, че шокира всички наоколо. А една възрастна жена, която се хранеше на съседна маса, придърпа сервитьора и му каза: "Искам това, което си е поръчала тя".

Тази реплика - "I'll have what she's having", е произнесена от майката на режисьора Роб Райнер - Естел Райнер и поставена под номер 33 в списъка на Американския филмов институт за "100 най-добри филмови цитата в американския филм". Сцената е заснета в "Katz's Deli", истински ресторант на улица "Е.Хюстън" в Ню Йорк. На масата, на която са седели, сега има табела, която гласи: "Където Хари срещна Сали... дано имате това, което тя имаше!"

Звездата на седмото изкуство от 80-те и 90те години на миналия век, Мег Райън от вчера е на 60 години. Тя беше и миловидно и невинно момиче Бетси в "Докато свят светува", една безкрайна сага тип "Дързост и красота".

Появява се на бял свят в 10, 08 ч. на 19 ноември с името Маргарет Мери Емили Ан Хира. Майка й Сюзън Хира Джордан (по баща Райън), е бивша актриса, кастинг директор и учителка по английски, баща й Хари Хира е учител по математика. Тя има две сестри, Дана и Ани, и брат, който е музикант - Андрю Хира.

Мег Райън завършва гимназията в Бетел през 1979 година и избрана за Кралица на бала.

Снимка: Getty Images

На 18-годишна възраст, благодарение на връзките на майка си, Райън записва своята първа телевизионна реклама, за да популяризира дезодоранта "Тикъл". Райън играе ролята на Бетси Стюърт в сериала "Докато свят светува" от 1982 до 1984. Следват няколко телевизионни продукции и малки филмови роли, включително и в "Обещана земя", за която тя получава своята първа номинация. 

През 1986 тя играе Каръл Брадшоу във филма "Топ гън" и Лидия Максуел във "Вътрешно пространство", където също участва бившият ѝ съпруг Денис Куейд.

С участието си в "Топ Гън" през 1986 г. се превръща в звезда само с една реплика: "Вкарай ме в леглото си жребецо, или ме губиш завинаги". Това каза героинята й Карол на съпруга си Гус, който летеше заедно с Маверик и по-късно загина. Покрай филма тя и актьорът Антъни Едуарс, който е Гус, стават двойка и тя се мести при него. Година по-късно среща на сниманата площадка Денис Куейд на "Вътрешно пространство" и завързват любовен романс, а после и встъпват в брак.

След това Райън се появява и в трилъра "D.O.A." и екшъна "Президио". Идва ред и на споменатия "Когато Хари срещна Сали", за участието си в който получава номинация за "Златен глобус".

Роб Райнър, режисьорът на "Когато Хари срещна Сали", Мег Райън и Били Кристъл се събраха за 30-годишнина от създаването на филма

Снимка: Getty Images

Мег Райън направи запомняща се роля като Памела Корсън, дългогодишната приятелка на Джим Морисън, една изключителна работа на Вал Килмър като актьор, във филма "Доорс" на Оливър Стоун от 1991 година.

През 1993 г. Мег си партнира с Том Ханкс в невероятно успешната романтична комедия "Безсъници в Сиатъл". Актрисата прави няколко опита да излезе от стереотипните роли на романтична наивна жена и прави супер образ в "Когато един мъж обича една жена", в който тя играе алкохоличка, съпруга на героя на Анди Гарсия, и в "Кураж под огъня", където изпълнява ролята на капитан. И двата филма са наистина успешни и се изкачват в бокс офиса. И вече не я приемат само като  сладураната на Холивуд.

През 1997 г. Райън озвучава главната героиня в анимационния филм "Анастасия", който получава положителни отзиви и има успех в бокс офиса. През 1998 г. работата й в "Имате поща", където Райън отново си партнира с Том Ханкс, ѝ донася трета номинация за "Златен глобус" и носи приходи от повече от 250 милиона долара.

Снимка: Getty Images

През 1998 г. е поставена на 59-то място в "Най-влиятелните хора в Холивуд" на Entertainment Weekly. А през април 1998 г. тя е избрана за най-любима филмова звезда от читателите и онлайн потребителите на "People Weekly Magazine". През юни 1999 г., е класирана на 57 място в списъка на списание Premiere "100-те най-влиятелни хора в Холивуд".

Песента на Savage Garden, "All Around Me", е написана за нея, Даниел Джоунс, композитора на групата бил влюбен в нея. Ходила е три седмици на уроци по бокс, за да се подготви за ролята си в "Against the Ropes". Райън искала да познава по-добре спорта и термините, които нейната героиня използва.

Отказала е куп култови главни роли - в "Призрак", "Криминале", "Мълчанието на агнетата", "Хубава жена". На нейно име обаче е кръстен астероид - 8353 Мегрян.

Има две деца - Джак Хенри Куейд от бившия си съпруг Денис Куейд и осиновената дъщеря Дейзи Тру Райън, която взе на 14-месечна възраст през 2006 г. от Китай. С Куейд се разделят през 2001 след 10 години брак, казват заради това, че прекалявал с алкохола, а тя имала афера с Ръсел Кроу.

Мег Райън и Денис Куейд

Снимка: Getty Images

Имаше период, в който актрисата изглеждаше доста подута - лекарите твърдят, че това е следствие на излишъка от инжекции с ботокс. Освен това звездата се подложи на контуриране, ринопластика и множество процедури за повдигане на плътта. За жалост старите черти на чаровното й лице обаче са поизчезнали. От 2018 година не е снимала, според данните в IMDB. Синът й обаче, Джак Куейд, който е на 29 години, е участвал в 46 продукции, започвайки с "Игрите на глада", до последния "Писък".

Джак, синът на Мег и Денис

Снимка: Getty Images