Британският принц Хари и съпругата му Меган Маркъл изразиха загриженост от разпространяваната дезинформация за Covid-19 чрез стрийминг платформата "Spotify", но ще продължат съвместните си проекти, съобщи БТА.

Изявлението е направено дни, след като музикантите Нийл Йънг и Джони Мичъл оттеглиха изпълненията си, несъгласни с подкаст на комика и антиваксър Джо Роугън. Според тях с изявленията си той разпространява неистини за новия коронавирус.

Меган и Хари подписаха корпоративни сделки, включително и за подкаст със "Spotify", след като обявиха, че напускат британската кралска фамилия през 2020 г.

"Стотици милиони хора са засегнати от нанасящата сериозни вреди дезинформация всеки ден", заяви говорителят на "Фондация Арчиуел", която е основана от херцозите на Съсекс. Той призова "Spotify" да помогне за решаването на проблема.

От платформата не са отговорили на запитване, отправено от Ройтерс. Шведската компания вече обяви, че в съответствие с политиката за съдържание от началото на пандемията са били премахнати над 20 хиляди подкаст епизода, свързани с новия коронавирус.

Междувременно стана ясно, че китаристът Нилс Лофгрен е поредният музикант, който оттегля изпълненията си от стрийминг платформата, предаде ЮПИ. Той следва примера на Нийл Йънг и Джони Мичъл.

Лофгрен е дългогодишен китарист в групата на Брус Спрингстийн "И стрийт бенд", с която беше въведен в Залата на славата на рокендрола през 2014 г. Той е част и от формацията "Крейзи хорс", работила дълго време с Нийл Йънг.

Нилс Лофгрен оттегля музикалния си каталог от "Spotify", който съдържа 28 негови солови изпъленения.

В съобщението си китаристът насърчава "всички музиканти, артисти и любители на музиката" да прекратят връзките си със "Spotify".