Британският херцогът и херцогинята на Съсекс Хари и Меган заклеймиха извинението на вестник "The Sun" заради коментар на Джереми Кларксън като "нищо повече от пиар трик", съобщиха световните осведомителни агенции.

Материалът, в който Кларксън заявява, че "мрази" Меган, се превърна в най-обжалваната статия пред Независимата организация за стандарти в пресата (Ipso).

Неотдавна вестник "The Sun" заяви, че съжалява за публикуването на коментара и "искрено се извинява".

Ден по-късно говорител на херцога и херцогинята на Съсекс каза, че вестникът не се е свързвал с Меган, за да ѝ се извини.

"Фактът, че вестник "The Sun" не се е свързал с херцогинята на Съсекс, за да се извини, показва техните намерения - каза говорителят. - Това не е нищо повече от пиар трик. Въпреки че обществеността абсолютно заслужава извинението на изданието за коментарите, нямаше да сме в тази ситуация, ако в."The Sun" не продължаваше да печели от омразата, насилието и женомразството. Едно истинско извинение би било промяна в тяхното отразяване и етичните стандарти. За съжаление, не сме затаили дъх."

Снимка: АР/БТА

В публикацията, която според таблоида е премахната от архивите и от уебсайта, Кларксън пише, че се надява Меган да дефилира из британските градове и да бъде публично опозорена, като добавя: "Всички, които са на моята възраст, мислят по същия начин".

Коментарите предизвикаха критики от страна на високопоставени личности, политици и собствената му дъщеря Емили Кларксън. Телевизионната водеща отбеляза, че в материала баща й е направил "неумела препратка към сцена от "Игра на тронове".

В Twitter Кларксън написа колко е "ужасен, че е причинил толкова много болка" след отзвука и че "в бъдеще ще бъде по-внимателен".

В изявлението си в. "The Sun" пише: "Мненията на колумнистите са техни собствени, но като издател ние осъзнаваме, че със свободата на изразяване идва и отговорността. Ние от в. "The Sun" съжаляваме за публикуването на тази статия и искрено се извиняваме."

Снимка: Getty Images

Скандалът избухна след неотдавнашното излъчване на шестсериен документален филм на Хари и Меган в Netflix, в който двойката отправи обвинения за лошо отношение от страна на кралското семейство, предава БТА. В първите три епизода Меган обвини британските медии, че искат да я "унищожат" и заяви, че в пресата са "подхвърлени" "неприлични" истории.

Меган даде на съд издателя на "Mail on Sunday" "Асошиейтес нюзпейпърс лимитед", след като той публикува части от личното й писмо до баща й Томас Маркъл, като спечели делото през 2021 г.