Преди броени дни новата британска кралска снаха Меган Маркъл породи полемика, като затвори сама вратата на колата, с която пристигна на изложба за Океания в Кралската академия в Лондон.

Вижте снимки от появата на Меган >>

Коментатори се запитаха дали това е грубо нарушение на протокола на британската монархия или е просто обикновено забравяне от страна на Меган. Някои анализатори коментираха, че като не е спазила протокола, Меган е показала, че е "принцеса на народа". По този повод сайтът "Кълчър трип" припомня, че освен забрана кралските персони да затварят сами вратите на колите, от които слизат, в британската монархия има още няколко странни забрани и задължения.

По отношение на дрес кода Меган и всички дами от кралския род трябва да забравят за неприличните деколтета, цепките на полите, късите рокли и поли. Шапките са задължителни на всяка официална дневна проява. Тиарите могат да се носят едва след 18 часа. А по време на всяко пътуване кралските персони от женски род носят обезателно в багажа си черни тоалети. Така, ако кралят, кралицата или друг знатен член на семейството почине на хиляди километри от тях, те могат веднага да облекат черните одежди като израз на траур. Когато бащата на Елизабет Втора умира, тя е в чужбина и няма черен тоалет в багажа си. Ето защо тя трябва да чака доставка със самолет, преди да може да се появи на обществено място. След това е въведено правилото за задължителния черен тоалет в багажа.

В британското кралско семейство е забранено да се играе на популярната игра Монополи. Смята се, че тя поражда такива ожесточени спорове между играчите, че те понякога водят до сбивания. Ето защо не е уместно да бъдат поставяни кралските персони в подобни неудобни ситуации, затова е въведена и забраната.

Ласките, целувките и дори държането на ръце не е позволено за кралските персони на публично място, дори те да са младоженци.

По време на пътувания и присъствия на обяди или вечери, се забранява пиене на чешмяна вода и ядене на по-странни меса и деликатеси, защото може да се стигне до отравяне и до намеса на лекари, а това би забавило натоварения кралски график. По време на официални обяди и вечери в присъствието на кралицата никой не може да започва да се храни преди нея или пък да приключва с яденето след нея.

Членовете на британското кралско семейство трябва да забравят за политиката. Предполага се, че те са неутрални, ето защо те не могат да гласуват.

Членовете на кралското семейство трябва да дават всичките си подаръци на кралицата. Те нямат също така право да дават автографи, за да не бъдат фалшифицирани техните подписи, нито да си правят селфита, за да не демонстрират самовлюбеност.