Темата с оттеглянето на принц Хари и съпругата му Меган Маркъл от кралското семейство не дава мира на световните медии вече втори ден. Днес се събудихме с новината на BBC, че херцогинята на Съсекс се е върнала в Канада по средата на дискусиите около това каква ще бъде нейната роля и тази на принц Хари в британското кралско семейство в бъдеще.

Вижте снимки >>

Двойката бе в Канада за коледните празници със сина им Арчи, който е останал там под грижите на тяхната приятелка Джесика Мълрони и бавачка, съобщиха няколко медии. Засега принц Хари остава във Великобритания, но се очаква да се присъедини към съпругата и сина в Канада през следващите няколко дни.

Тази новина идва, след като кралица Елизабет II, принцът на Уелс и херцогът на Кеймбридж започнаха да търсят добро решение, след като Меган и Хари съобщиха за своето решение да се оттеглят от кралските си задължения.

Източници от двореца в Лондон са заявили пред кореспондента на BBC - Джони Даймънд, че принц Хари и Меган не са се консултирали с абсолютно никого от кралската фамилия преди да заявят открито своето решение чрез официалната си страница в Инстаграм.

В това съобщение, направено в сряда вечерта Меган и Хари обявиха, че желаят да се оттеглят от кралските си задължения и да бъдат финансово независими, като двойката планира да разделя времето си между Великобритания и Северна Америка, като продължат "да почитат кралицата и да изпълняват службата си към нея, към обществеността и към каузите си".

От четвъртък Елизабет II е във връзка с принц Чарлз и принц Уилям, както и с администрацията на Съсекс, за да намерят решение на този казус "през следващите дни". Малко по-късно бе потвърдено пред BBC, че Меган вече е отпътувала за Канада.

Един от кореспондентите на медията споделя, че кралското семейство е било "заслепено" от обявлението на Меган и Хари. В свое изявление от Бъгингамския дворец се казва:

"Разбираме желанието им да изберат различен път, но това са сложни процеси, които ще отнемат време."

 Въпреки решението на двойката, те си остават шести поред за британския престол.

Същевременно световните агенции съобщиха, че принц Хари и съпругата му Меган ще ограничат контактите си с медиите, след като се оттеглят от задълженията си на старши членове на британското кралско семейство. Херцозите на Съсекс, които критикуват остро отколешните традиции за медийно отразяване на кралското семейство, заявиха, че предпочитат да общуват пряко с обществото чрез социални медии, пише БТА.

Принц Хари и Меган смятат в бъдеще да контактуват с "местни медии и млади журналисти" и "да осигуряват достъп на надеждни медии, които отразяват обективно събитията, за да информират за ключови моменти и събития".

По-рано беше съобщено, че Хари и Меган се чувстват подложени на голям натиск от британските медии, които според тях проявяват твърде голямо внимание към живота им.

Миналата година Хари заклейми британските медии за отношението им към жена му и ги обвини, че я преследват, както са правели с майка му принцеса Даяна, която загина през 1997 г. в автомобилна катастрофа в опит да избяга от папараци, отбелязва Асошиейтед прес.

Оттеглянето на херцога и херцогинята на Съсекс от кралското семейство може и да е дълъг и сложен процес, който световните медии вече нарекоха "Мегзит", но в Музея на Мадам Тюсо "Мегзит" бе извършен най-бързо и безболезнено. Това стана, след като в музея восъчните фигури на принц Хари и Меган Маркъл бяха отделени от останалите членове на британското кралско семейство, позиционирайки ги в друга секция.

Восъчните фигури на членовете на бритаснкото краслко семейство в Музея на Мадам Тюсо

Снимка: AP/БТА

"Заедно с останалия свят и ние реагираме на изненадващата новина, че херцогът и херцогинята на Съсекс се оттеглят - каза генералният мениджър Стив Дейвис. - Като две от най-популярните и обичани фигури, те разбира се ще останат важна част от изложението и ще следим какво крие бъдещето за тях".

Восъчните фигури на членовете на бритаснкото краслко семейство в Музея на Мадам Тюсо

Снимка: AP/БТА