Тя е една от най-обичаните и продавани латино изпълнителки в историята, наричана "мексиканската Мадона" и добива огромна популярност в началото на 90-те.

Талантлива певица, актриса, текстописец и дизайнер, както и кралица на танцувалната музика в стила "техано", Селена Кинтания-Перес е устремена към легендарен статут в американската музикална история, когато животът й завършва трагично само на 23 години. Случаят остава един от най-драматичните в американския шоубизнес, тъй като младото момиче е убито от свой близък човек и председател на нейния фенклуб, Йоланда Салдивар.

Как така след основаването на фенклуба Салдивар е допусната до тясното обкръжение на певицата и какво я кара да стигне до убийство?

Три десетилетия след като е убита, животът и смъртта на латината продължават да се очертават в културното въображение. Музиката й и нейното сензационно усещане за стил живеят отвъд нея и до днес.

"Мексиканската Мадона" придобива изключителна популярност в Америка. Нейният образ е възпроизвеждан навсякъде, от тениски през козметика до лицата на кукли Барби. Истинската история зад нейната смърт описва трагедията на една млада звезда, погубена в разцвета на силите си по най-нелепия и нечестен начин, а случаят остава един от най-драматичните в шоубизнеса, тъй като Селена е шокиращо убита от свой доверен човек.

Как основателка на фенклуб е допусната до най-тясното обкръжение на певицата и какво я кара да стигне до убийството на своя идол?

В месеците преди смъртта си Селена е на върха на кариерата си, полагайки основите за дългоочакваното си навлизане на масовия английски пазар. С четири студийни албума и награда "Грами" за най-добър мексиканско-американски албум зад гърба си, тя е в процес на запис на първия си англоезичен албум. По това време едва ли предполага, че няма да доживее да види осъществяването на този така мечтан проект. По това време Кинтания се стреми да разшири нарастващата си верига бутици. Двете съществуващи локации, базирани в Корпус Кристи и Сан Антонио, се управлявали от тогава 32-годишната Йоланда.

Отношенията й със семейство Кинтанила започват през 1991 г. Точно когато получава лиценза си за медицинска сестра, тя се свързва с бащата и бизнес мениджърът на Селена, Ейбрахам, с намерението да основе фенклуб на дъщеря му. Салдивар разказва, че е присъствала на един от концертите на изпълнителката и се е вдъхновила да създаде такъв клуб. През следващите 4 години клубът в Сан Антонио нараства, а фен общността процъфтява под ръководството й и семейството на певицата започва да я допуска все по-близо и да й доверява все повече дела и отговорности.

Когато Селена създава модната си линия, Салдивар е повишена и започва да управлява новооткритите бутици на звездата, като даже контролира нейните разплащателни сметки и притежава ключ от дома, който звездата дели със съпруга си, китариста Крис Перес.

С назначаването на Салдивар за управител на магазините всичко започва лека-полека да се разпада. Според Джо Ник Патоски, биографът, написал книгата "Селена: Като цвете", Салдивар злоупотребява с привилегиите си. Тя използва корпоративната карта American Express, дадена й от самата Селена, за да си наеме градски автомобили Lincoln и да си закупи два мобилни телефона за лична употреба. Самите членове на персонала в бутиците смятат, че Салдивар е "мила", когато Селена е наоколо, но всъщност е жестока в нейно отсъствие. Мартин Гомес, дизайнер, нает да създаде модната линия на Селена, споделя, че се е страхувал от Йоланда, която му забранила да общува пряко с певицата. "Държеше се много собственически." Мартин разказва също, че тя е властна и избухлива, плете интриги и създава нетърпима работна атмосфера.

Тъй като недоволството ескалира, служителите докладват на Селена, че Салдивар е "двулична и нестабилна", но тя отказва да го приеме и не предприема никакви действия. Екипът се оплаква и на нейния баща Ейбрахам, който се вслушва и предупреждава дъщеря си, че Салдивар може реално да бъде опасна. Дълго време на Йоланда й се разминава, докато в един момент започва да се държи странно и да става опасно обсебена от Селена. Една от причините, довели до това твърдение, е че апартаментът й започва да прилича на олтар на певицата. Малко след "странното поведение", в началото на март 1995 г., Селена и семейството й са информирани за пореден път от служители, че Салдивар си позволява да присвоява средства от бизнеса и че успешно е откраднала над 60 000 долара. В разгорещена конфронтация със Селена, баща й и сестра й Сузет, Салдивар отрича да е извършила нещо неправомерно, твърдейки, че притежава документи, които биха я оневинили, въпреки че никога не успява да ги представи. В този ред бащата на Селена забранява на Салдивар да общува с дъщеря му, въпреки че певицата настоява да я държат близо, тъй като управителката има в себе си чувствителни финансови документи. За по-малко от месец обаче и Селена променя решението си, като споделя на сестра си, че планира да уволни Салдивар "скоро". Така изправена пред опасността да загуби всичко, което има и обича, Йоланда се оказва способна на ужасна жестокост.

На 30 март 1995 г. тя се обажда на Селена, за да я информира, че е отседнала в мотел близо до международното летище Корпус Кристи. Насърчава Селена да я посети, за да вземе обещаните документи, но с условието да отиде сама. Вместо това Селена пристига със съпруга си Крис и Салдивар не й ги дава. На следващата сутрин певицата е решена да се върне отново в мотела, този път сама. Тя притиска Салдивар за документите в разгорещен спор, чут от гостите в съседните стаи.

И кой да предположи, че това е най-голямата грешка на Селена...

В 11:48 ч. Салдивар вади пистолет и стреля с него към певицата, която се обръща, за да избяга. Тежко ранена, кървяща и плачеща, Селена тича към лобито на хотела, крещейки за помощ. За съжаление, персоналът не могъл да окаже такава и обичаната звезда пада във фоайето, като преди да загуби съзнание, успява да назове името на нападателя си. През това време Йоланда успява да избяга от сградата, а когато полицията пристига на мястото, я намира заключена в пикапа си с пистолет, насочен към слепоочието си: "Не мога да повярвам, че убих най-добрата си приятелка."

На органите на реда им отнема цели 10 часа, за да я убедят да не се застреля и да я арестуват. А исканията й са единствено да научи какво се случва със Селена, както и някой да чуе нейната история, а именно, че двете са най-добри приятелки, че тя я обича и би направила всичко за нея. Междувременно Селена е откарана по спешност в медицински център, където лекарите установяват, че е в клинична мозъчна смърт поради прекъсване на субклавиалната й артерия. След близо час неуспешни опити да бъде съживена, Селена, за съжаление, е обявена за мъртва.

Нейното убийство предизвиква голям шок в общността на теханото, оставяйки опустошени легионите й от фенове както в САЩ, така и в Мексико. Всички основни американски телевизионни мрежи прекъсват програмите си, за да излъчат извънредните новини, докато тексаските вестници са разпродадени в рекорден брой. Мария Агире, телевизионна водеща, която тогава работи за популярна радиостанция в Хюстън, описва как централата е била залята от обаждания след смъртта на Селена, а феновете не искали да повярват, че новината е истина.

"Почти е като усещането, когато Джон Ленън умря", казва Агире. "Тя беше кралицата на техано музиката."

По-късно в делото по случая Салдивар твърди, че е невинна, настоявайки, че стрелбата уж била случайна. Съдебното жури обаче я осъжда за убийство от първа степен и тя получава максималната присъда доживотен затвор с възможност за условно освобождаване. На погребението на Селена хиляди опечалени се стичат, за да покрият ковчега й с бели рози.

В памет на звездата на 12 април 1995 г. Джордж У. Буш, тогавашният губернатор на Тексас, обявява рождения ден на Селена, 16 април, за Ден на Селена в щата Тексас. Той си остава неформален празник, празнуван от феновете, въпреки че в законодателния орган на Тексас беше внесен законопроект за кодифицирането му като официален държавен празник.

Днес 62-годишната Салдивар все още е в женски затвор с максимална сигурност в Тексас, но има вероятност през 2025 г. да бъде освободена. "Йоланда искаше да убие Селена, защото Селена щеше да я уволни. А тя нямаше да може да съществува без нея. Йоланда не би искала да работи за друг, освен за певицата", обяснява Карлос Валдес, водещ прокурор в делото срещу извършителката.

Тя е изолирана в своята килия, защото все още получава смъртни заплахи от фенове на Селена сред затворниците.

Десетилетия по-късно семейство Кинтанила продължава да пази с любов наследството на Селена живо. Сестра й Сузет управлява развлекателната компания и студио, в което Селена някога е записвала музика. През 2012 г. вдовецът й Перес, който след това се жени повторно, издава мемоари за любовната му история с покойната му съпруга, озаглавени "На Селена, с любов". А Ейбрахам Кинтанила и майката на Селена, Марсела, основават фондация на името на дъщеря им, която помага на деца в нужда и си партнира с местни организации с нестопанска цел, за да бъде домакин на събития в чест на певицата.

Към днешна дата има и документален филм, "Селена и Йоланда: Тайните между тях", в който убийцата на латино-американската звезда през 90-те години разказва своята версия на историята отвъд решетките.

Малко преди проектът да стане факт, бащата на Селена заяви пред TMZ, че е възмутен, че Йоланда има какво да каже на публиката. По негови думи семейството му не участва във филма и "не го подкрепя по никакъв начин, под никаква форма". Пред таблоида заяви още, че не иска да има нищо общо и със самата Йоланда, защото "всичко, което казва, са само лъжи и никой няма да повярва на думите ѝ".

"Знаех тайните й", казва Салдивар в трейлъра. "И мисля, че хората заслужават да знаят истината."