Мел Гибсън може да даде показания за това какво е научил от една от обвинителките на Харви Уайнстийн, реши съдия по делото за изнасилване и сексуално посегателство срещу бившия филмов магнат, съобщи агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

66-годишният актьор и режисьор беше един от многото свидетели, при това далеч най-известният, чиято самоличност беше разкрита във Върховния съд на Лос Анджелис. Съдията и адвокатите си бяха взели почивка от избора на съдебни заседатели за предложения относно това какви доказателства ще бъдат допуснати по време на процеса и кой може да свидетелства. Списъкът на свидетелите за процеса се държи в тайна.

Съдия Лиза Б. Ленч постанови, че Гибсън може да свидетелства в подкрепа на своята масажистка и приятелка, която ще бъде наричана Джон Доу № 3 по време на процеса. Уайнстийн е обвинен, че е извършил сексуално насилие чрез задържане на жената, което е едно от 11-те обвинения за изнасилване и сексуално посегателство в процеса срещу 70-годишния мъж.

Прокурорите твърдят, че след като му бил направен масаж от жената в калифорнийски хотел в Бевърли Хилс през май 2010 г., голият Уайнстийн я последвал в банята и мастурбирал. Уайнстийн не се признава за виновен и отрича да е имал сексуални действия без съгласието на жертвата.

Прокурорите заявиха, че когато Гибсън случайно е споменал името на Уайнстийн, жената е реагирала травматично и Гибсън е разбрал от нея, че е била подложена на сексуално насилие. Гибсън не си спомня времето на размяната на репликите с жертвата, но обвинението ще използва друг свидетел - Алисън Уайнър, която си спомня, че през 2015 г. е разговаряла както с Гибсън, така и с жената.

Показанията на Гибсън повдигат перспективата двама от някогашните най-влиятелни мъже в Холивуд, които са претърпели публични падения, да се изправят един срещу друг в съда, констатира АП.

Имейл, с който АП потърсила коментар от представител на Гибсън, засега не е получил отговор, посочва агенцията.