Световни звезди с милиони последователи заявиха солидарността си с пострадалите от земетресенията в Южна Турция и призоваха за помощ, съобщават "Хюриет дейли нюз" и БТА.

Двете смъртоносни земетресения, разтърсили на 6 февруари южната част на Турция, оставиха десетки хора опечалени и без дом.

Обявявайки кампании за помощ на пострадалите в профилите си в социалните мрежи, редица световноизвестни имена призоваха феновете си да подкрепят оцелелите.

Фондацията на американската метъл група Металика заяви на 14 февруари, че отпуска 125 хиляди долара на две хуманитарни организации на терен, които предоставят на място практическа помощ още от деня на земетресенията.

Поп иконата Мадона сподели различни снимки, направени в засегнатите от земетресението зони и също отправи призив за дарение.

"В Деня на влюбените всички говорят за любов!! Нека изпратим цялата си любов и целебна енергия на Турция и Сирия, които претърпяха големи загуби и разрушения при това огромно земетресение", написа тя. "Сърцераздирателно е! Най-доброто място за дарения е ahbap.org", посочи още Мадона в профила си в Инстаграм, препоръчвайки турска благотворителна организация.

Американската певица Пати Смит публикува списък на организации за дарения, като написа: "Помогнете да се подкрепят тези организации. Една пукнатина в земята, един милион разбити сърца".

Китаристът на Куин Брайън Мей сподели кампанията за помощ на базирания в Обединеното кралство Комитет за спешни действия при бедствия и помоли за подкрепа своите последователи.

Британският актьор Орландо Блум и американската актриса Натали Портман също отправиха призиви в профилите си в Инстаграм за дарения за пострадалите от земетресението.