Мейси Грей ще направи хеттрик в София на 26 октомври, когато ще насити въздуха в зала 1 на НДК със соул, много любов и лежерно настроение.

През юни го стори в "Албърт Хол" в Лондон, така че сме поласкани.

Гостувала е у нас през 2009 година и през 2012 година, пеейки пред препълнени зали.

Гласът на Мейси Грей е сред няколкото най-разпознаваеми в света, който има навика да минава като седалка на люлка под теб и да те понася към ефира, където душата ти полита. И си затваряш очите от удоволствие, като малко дете. 

Пълна е с изненади, които ти подръпват ушите, очите.

Кариерата на Мейси, с истинско име Натали Рене Макинтайър, е колоритна и включва множество награди "Грами", "Billboard", "MTV" и "BRIT" и рекордни продажби от над 25 милиона по целия свят. Почтеността и новаторството на специфичния талант на Мейси Грей й позволиха да изковае собствения си път към успеха и да спечели фенове по целия свят. Нейната музика надхвърля жанровете, от експериментален соул и алтернативен рок до ретро-диско и хип-хоп.

Наистина талантлив текстописец и брилянтна певица, Мейси за първи път се качи на международната музикална сцена с хитовия си сингъл "I Try" и веднага се превърна в суперзвезда.

В момента е на турне - The Reset Tour. Концертът у нас по покана на BGTSC. Мейси ще пристигне със своята тур банда The California Jet Club, с която ще представят новият им общ студиен албум - "The Reset". Това са барабанистът Тамир Барзилай, кибордистът Били Уес и басистът Алекс Кин.

Мейси Грей, колко е хубаво, че отново ще ви видим на живо, какви музикални лакомства сте ни приготвили за концерта в София?

Ще изпълним новите си парчета, също така и познатите класики, а и кавъри. Ще прибавим и готина българска музика към всичко това. Ще ви изненадаме. Концертите ни са страхотни. Ще се влюбите в шоуто ни.

Какво помните от България?

Помня великолепната вечеря, която ни поднесоха, не се сещам за името на ресторанта. Помня шопинга, който си спретнахме. Аз и колегите от групата ми си накупихме куп обувки, защото цената им беше наполовина от тази в Щатите. Така се сдобих с няколко яки сникърси. Няма да го забравя това. Помня, че видях неща, които не бях виждала дотогава. София е красиво място.

Финият начин, по който се закача с любимия, и със света и неговите последствия в едно от новите парчета, е особено очарователен. "Толкова неща за правене, толкова неща, за които да се тревожим. Да оставим другите да се тревожат, да ги оставим да се чудят, защото аз пия и мисля за теб". 

Разкажете ни за The California Jet Club?

Те са моята банда, с която ходя на турнета вече 8 или 9 години. Решихме заедно да направим и албум. Всеки внесе от своето влияние като артист, събрахме различните си стилове като музиканти, и заедно създадохме тази изумителна свежа продукция. Не сте чували нищо подобно досега. Имаме прекрасни песни. Ние прекарваме много време заедно и затова беше някак естествено и логично да го направим толкова добре.

Те забавни типове ли са?

Те са истерични, не просто забавни! Момчетата като цяло са забавни хора. Даже тази дума е слаба за тях. Наблюдавам и сина си, толкова е смешен! Мъжете наистина са неописуемо интересни и весели човешки същества.

Как се роди песента "Every night", която толкова си харесвате?

Продуцентът Моли Мол, с когото работих преди години, ми даде идеята за пианото, да звучи по този начин. И усетих, че това е един от траковете, към които ако прибавя подходящ текст, ще се превърне в нещо щуро. Стояхме в студиото и аз ходех напред-назад, в опит да измисля нещо готино, и тя накрая се появи. В парчето участва рапърът Майно и това придава колорит.

Ако си припомним началото, първия ви албум - "On HowLife is", какво научихте за живота дотук?

Научих се да спра да се опитвам да разгадавам нещата, да ги проумявам, да ги "разбирам". Просто ставаш и живееш живота си. Всеки ден е нов ден и сякаш Бог ти казва: "Ок, давам ти още една възможност". И ти се стараеш максимално да я оплозотвориш. Това ти сам да разбереш света, хората, себе си - никога няма да се случи. Защото всичко се променя, винаги има изненади, което е хубавата част.

Рестартирахте ли нещо важно в живота си?

Албумът, музиката са рестарт за мен. Ако не бях работила с The California Jet Club, щях да направя съвсем различен албум. Така че в музикално отношение, е някакво рифрешване и то доведе до порастването ми като артист и ми даде различен поглед върху нещата. По време на пандемията дойде идеята за албума.

А какво научихте за шоубизнеса?

Същото - че всичко се променя. Днес е едно, догодина друго. Научих се, че за мен е важно правя нови неща за феновете ми, да ги изненадвам. Винаги има опасност един артист да стане егоистичен, да създава музика, за да печели пари, да си пази последователите, но аз мисля, че е готино да изненадваш хората. И всеки път да си по-добър от предишния.

Снимки: BGTSC

Какво ще кажете за съвременните млади изпълнители?

Има някои доста впечатляващи артисти. Например има много хубави песни, които си припявам, но не знам кой ги изпълнява.

Толкова са много певците днес, че се чудя как може човек да им научи имената на всички.

Тази година на "Рок в Рио", гледах Дуа Липа, тя беше хедлайнер. Харесвах песните й, но не я бях гледала на живо и се изпълних с нов вид респект към нея. Също така и Меган дъ Стелиан, и тя пя тогава. И нея я харесвах, но не бях я виждала на сцена. Тя също ми допадна. Оценяваш истински един артист когато го гледаш на живо.

Как ковид повлия на музикалния свят?

Нямахме концерти, беше трудно. Казват, че стрийминга зависи от изпълненията на живо и финансово беше тежко за всички, и за феновете също. Не съм проверявала цифрите. В духовен аспект беше полезно, да помисля какво искам да правя като артист, къде искам да бъда. Даде ни се време да погледнем на нещата различно.

Embed from Getty Images

Казахте в едно интервю наскоро, че хората се отнасят зле едни с други, защо е така?

Мисля, че много телевизия се гледа, много се виси в мрежите, и започна да се налага за нормална лошотията. Когато хората смятат, че това е ок, и нормално, и те започват да държат зле едни с други. Всички имаме стрес в живота, има много причини, които явно водят до това да не се отнасяме добре към околните, егото също влияе. Тъжно е и не знам лекарството как това да се поправи, но е ужасно да виждаш насилието и начина, по който хората си говорят.

Например рядко все по-рядко освен "Здрасти" хората си казват и нещо друго.

Хората се подминават. Другите също са човешки същества, магически създадени като теб и имат много да предложат, имат толкова да кажат и искат да ги изслушат. Онзи ден си мислих за това как подминаваме другите - не знаеш кого подминаваш всъщност. Не знам какво да правим по въпроса.

Ако пристигнат извънземните и не знаят какво е това музика, как бихте им я описала?

Бих могла да им говоря само за моята музика - че е най-невероятното нещо, което биха чули! (смее се). Искам да чуя те какво имат да ни кажат. Да ни дадат 411 (жаргон на американски, който означава цялата, пълна информация или истина - бел.а). Мисля, че те ни проверяват от време на време и ако дойдат, ще е добре за нас.

Снимки: BGTSC

Имате три деца, как се справихте с това да бъдете добра майка и певица?

Провървя ми с много неща в живота - с гласа ми, с децата ми, и колкото и да бих искала да си припиша тази заслуга, не мога. Имам прекрасно семейство и много добри приятели, които ми помагаха.

Всички те - и децата, и приятели и близки, ми пазеха гърба. Затова успях. Съпортът е думата, която обяснява много неща.

Имате един стих в песента "Мисля за теб", в който споменавате "Истина или се осмеляваш", вие кое предпочитате?

Осмелявам се! Защото истината е надценена, прехвалена, понякога тя не помага на никого. Дързостта показва кой си, от какво не се страхуваш, какъв е характерът ти и е много по-забавна.

Какво най-щурото, което сте правила в този ред на мисли?

Когато бях малка, играехме тази игра "Истина или се осмеляваш" и трябваше да скоча от една скала. Мислех си, че ще падна на зелено пасбище и се хвърлих, но се приземих във вода. Беше някаква странна река със зелени растения отгоре и това беше най-гадния ден в живота ми.

Кой съвет, или урок няма да забравите?

О, това е трудничко. Може би "Каквото повикало, такова се обадило", каквото направиш, ще ти се върне. Може да е клише, но е истина.