Пуерториканският певец и рапър Бед Бъни получи наградата за глобален албум за 2022 г. на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI) за "Un Verano Sin Ti".

Така изпълнителят стана първият латиноамериканец в историята, който печели глобалното отличие на авторитетната световна организация на музикалната индустрия.

Изцяло испанският "Un Verano Sin Ti", състоящ се от 23 песни, беше издаден през май, получи одобрението на критиката и оглави класацията за албуми на "Billboard 200" за 13 седмици.

Това беше първият испаноезичен запис, номиниран за престижната статуетка за албум на годината на тазгодишните "Грами". Записът обаче спечели приза за най-добър албум с градска музика.

"Изключително сме развълнувани да наградим Бед Бъни, първия латиноамерикански изпълнител, който печели глобалната награда за албум на годината", заяви главният изпълнителен директор на IFPI Франсис Мур и добави:

"Неговото уникално звучене, запечатано в наградения му албум "Un Verano Sin Ti", фокусира вниманието на света през последните 12 месеца".

Албумът на Тейлър Суифт "Midnights" стана № 2 в същата класация - два дни след като музикалната звезда взе за трети път наградата на IFPI за глобален изпълнител на годината.

Тавата "Harry's House" на Хари Стайлс зае третото място в класацията на IFPI, предава БТА. В четвъртък британският певец спечели наградата на същата организация за глобален хит на годината за парчето си "As It Was".

Снимка: Getty Images