Днес рок сцената едва ли щеше да бъде това, което е, ако ги нямаше The Rolling Stones. Групата, която миналата година отбеляза своята 60-а годишнина, е представяна като своеобразният автор на учебника за модерния рокендрол. Четиримата британци определиха стандарта за това как трябва да звучи една рок група, как да изглежда и най-вече как да се чувства на сцената.

Те са нишката, която свърза субкултурата на 60-те с комерсиалния модерен свят. Те са Кийт Ричардс, Рони Ууд, покойният Чарли Уотс и човекът, който е големият виновник групата да продължава да върви стремглаво напред - сър Майкъл Филип Джагър, или както целият свят го познава Мик Джагър.

"Една от големите ми задачи е да бъда помпозен шоумен. Работата ми е за два часа да карам хората да се чувстват добре, да им нося радостно изживяване, за да прекарат чудесна вечер. Мисля, че това е моята роля", споделя за себе си сър Джагър.

Мик е всичко друго, но не и клише, затова и не крие, че мрази с групата да бъдат поставяни в рамка. Признава, че през годините много неща са се изписали за тях, които толкова са били повтаряни, че в един момент са започнали да ги възприемат като истина. "Хората обичат да редят нещата в кутии и всичко става едно клише, което после лесно можеш да повтаряш", казва той.

Снимка: J. Wilds/Keystone/Getty Images

Страстта на Джагър към музиката се заражда още в тийнейджърските години. Разказва, че по това време често се събирал със съседи, за да свирят и заедно ходели по различни музикални сбирки. Едва 15-годишен е, когато моли да изпее нещо на публиката. Получава разрешение, а изпълнението му е прието с възторг. "Помислих си: "Да, това го мога и хората май ме харесват", спомня си Мик и добавя: "Но, нямах група".

The Rolling Stones в началото на кариерата им

Снимка: Chris Ware/Keystone Features/Getty Images

През 1962 г. желанието му се сбъдва и се ражда The Rolling Stones, чийто оригинален състав е от Мик Джагър, Кийт Ричардс, Бил Уайман, Брайън Джоунс и Чарли Уотс. Джагър бърза да опровергае поредната митология около групата, а именно, че започват като "блус група". "Донякъде е вярно, но The Rolling Stones е рок група. Просто митологията е пълна с глупости. Обичахме рока от 50-те. Бяхме хлапета с много енергия и бяхме популярни със свиренето на рок музика. Но трябваше да си лепнем етикета "блус група", за да ни канят. Ние обаче не бяхме само блус група, бяхме всякаква група", разбива клишето Джагър.

The Rolling Stones както гипознаваме и до днес

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само няколко месеца са нужни на групата, за да избухне във Великобритания. Но за да се сдобият с истинска слава им е нужно да започнат да пишат авторски песни. Със задачата се заемат Мик и Кийт Ричардс, като текстовете им превръщат The Rolling Stones в световни суперзвезди. "Зад парчетата стоят цинизъм и реалност. Има си начин на говорене за живота, начин да си сексуално разнопосочен, но и да си сексуално провокативен", споделя Джагър, за когото сексуалност и разкрепостеност съвсем не са теми табу.

И както не малко колежки на музиканта заявяват: "Мик е секси и го знае". Затова е самоуверен и провокативен на сцената. "Сексуалният имидж, който струеше от него, беше плашещ. Вълнуващ, но и малко плашещ", спомня си певицата Лулу за първата си среща с Джагър. Според мнозина Мик притежава умението да изразява дивото животно, което всеки от нас таи в себе си, но го е страх да го изведе на преден план. Затова той го прави вместо нас. И го прави добре.

Move like Jagger

Един от най-характерните елементи в сценичното поведение на Джагър са неговите танцови движения, които публиката чака с нетърпение да види на всеки концерт. "Когато въпросът опря до моето сценично поведение, наистина не знаех какво да правя. Литъл Ричард ме научи как да работя с публиката. Казваше: "Трябва да ги въвлечеш. Да ги накараш да станат. Ако не стават, кажи им да станат!" И те изпълняваха", спомня си Джагър. Литъл Ричард обаче не е единственото му вдъхновение.

Мик винаги се раздава на сцената

Снимка: Jeff Curry/Getty Images

"Той ме гледаше и попиваше всяко движение. Едно бяло лице, което се подаваше зад колоните, което просто гледа, докато аз си правя моите неща. Справяше се добре, но никога не съм си и помисляла, че ще се превърне в нещо толкова голямо, колкото е", разказва през смях Тина Търнър. Колежката й P.P. Arnold пък си спомня как Джагър влизал в гримьорните им, за да му показват различни танцови стъпки и движения. И той създава своя стил, стилът Джагър.

На сцената не само движенията му правят впечатление, но и визията, с която се появява. "Мик решаваше как иска да изглежда. Можеше да е нещо много бохемско или нещо блестящо, можеше да носи силен грим на очите. Беше променлив като хамелеон до предела на въображението си. На него не му пукаше какво мислят другите, правеше това, което иска", споделя дизайнерът Томи Хилфигер.

Вокалистът на The Rolling Stones има свой стил на обличане

Снимка: Getty Images

Момчетата са пионери в т.нар. андрогенен стил, който е доста феминизиран. Често дори се случва за концерт да се обличат с дрехите на приятелките си. "В основата на това има много театър, а рокендролът е един вид театър. Обичам да се обличам. Може да се обличам женствено, но това не означава, че съм женствен", казва Мик.

Лидерът

Джагър признава, че като ученик е бил много педантичен и доста сериозно залягал над учебниците. Влиза в Лондонския колеж по икономика, където обаче изкарва само две години. Бързо разбира, че мястото не е за него, защото я няма свободата, за която той жадува. Въпреки това наученото там му помага при работата с бандата, когато се налага да поеме контрол върху всичко случващо се с групата и най-вече с финансите им. Мик се превръща в своеобразен лидер, на когото всички вярват. И до днес продължава да е такъв и е запознат с всеки детайл, който се отнася до The Rolling Stones.

Мик с колегата си Рони Ууд

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Някой трябва да влезе в ролята на човека, казващ: "Вижте, това трябва да правим!" Разбира се, момчетата могат да се съгласят или не. Но нямам против да държа под контрол всичко. Усещам се уверен, че знам какво правя", казва Мик. Едно от първите неща, с които се заема, е да превърне групата си в бранд. Който, разбира се, да има и собствено лого. Така се появяват емблематичните изплезени устни, взаимствани от богинята Кали, които са и един своеобразен символ на протест. "Свързваше се с групата. Цвят "нач*кайте си го", палавост, оригиналност. Мисля, че затова се запази", обяснява Джагър.

Две лоши момчета

"Мик Джагър е Мик Джагър. Той е най-добрият фронтмен в бизнеса. Излиза отпред и прави своите си неща. Това, което виждаш, е това, което получаваш. Има много пластове в него, но той наистина е много достоен човек", споделя Кийт Ричардс за дългогодишния си колега и приятел.

Мик Джагър и Кийт Ричардс са имали много върхове и спадове във взаимоотношенията си

Снимка: Scott Gries/Getty Images

Кийт не веднъж е заявявали, че Мик е велик в това, което прави. Затова и независимо, че двамата са преминавали през множество спадове в отношенията си, Ричардс истински се е гордял с партньора си, защото знае каква отговорност поема той и какъв кураж се изисква, не само да излезеш пред публика от 100 000 човека, а да можеш и да я владееш.

Двамата са определяни като лоши момчета заради разкрепостеното си поведение, включващо луди купони с наркотици и красиви жени. Именно след едно такова парти в дома на Кийт в Редлендс, полицията ги арестува със солидно количество ЛСД и хашиш, заради което ги грози присъда и затвор до 5 години. Медиите, с които рокаджиите имат една странна любовно-омразна връзка, са тези, които успяват да ги освободят. И по-специално определяният като бастион на обществеността "Times", който ги защитава в обширна статия. "Очевидно е имало споразумение между полицията и вестника. Но аз бях освободен от затвора от обществения елит", разказва Джагър. Той е пуснат условно, а присъдата на Ричардс е отменена.

Мик и Кийт създават най-големите хитове на The Rolling Stones

Снимка: Ted West/Central Press/Getty Images

Скандалите около момчетата се използват и като добър маркетингов ход, представяйки ги като антипод на колегите им от "Бийтълс", чийто имидж е добре изчистен от екипа им. "Мениджърът ни искаше да сме по-гадни и мръсни, да ходим по ръба, което си е много добър пазарен трик. А и не ни беше трудно да го правим, защото като си на тази възраст е лесно да ходиш по ръба", разказва Джагър.

Жените

Наред със сцената и дрогата, другата голяма слабост на Мик са жените. А те наистина го обожават. "Изведнъж получих покана за сватбата му с Бианка. Помислих си, че ще е много весело. Осъзнах, че е в южна Франция, заради което беше наел самолет пълен с всякакви артисти. Всички бяха надрусани, тъй че беше страхотно преживяване", спомня си за първата сватба на Мик колегата му Рони Ууд.

Мик с бившата си съпруга Бианка

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бракът на Джагър и Бианка продължава две години, през които на двойката се ражда дъщеря. Разделят се, след като Мик се влюбва в модела Джери Хол. Връзката им продължава повече от 20 години, през които рокаджията съвсем не го раздава като сериозно обвързан мъж. Дори напротив, негови изневери стават публично достояние, като сред най-коментираните е тази с бившата първа дама на Франция Карла Бруни.

Мик Джагър с модела Джери Хол

Снимка: Daily Express/Archive Photos/Getty Images

Връзката му с Джери обаче приключва завинаги след като става ясно, че Мик й е изневерила с бразилския модел Лусиана Хименес, която му ражда дъщеря. От 2014 г. Джагър има връзка с американската балерина Мелани Хамрик, която през 2016 г. също го дари със син. Певецът е баща на общо 8 деца от 5 жени.