Преди половин век актрисата и активистка Сашийн Литълфедър ("Малкото перо") се появява в традиционна за племето си рокля от еленова кожа на сцената на церемонията за наградите "Оскар", за да откаже награда от името на Марлон Брандо и подема реч за несправедливото отношение на филмовата индустрия към коренното население на Америка.

След 60 секунди тя е освиркана и слиза от сцената на церемонията през 1973 г., а след това десетилетия наред е бойкотирана професионално от филмовата индустрия.

В събота вечер 75-годишната вече Литълфедър бе посрещната с бурни аплодисменти, когато се яви на сцената на събитие в нейна чест в Музея на Академията за кинематографично изкуство и наука в Лос Анджелис.

Снимка: Getty Images

"Е, успях. Отне ми 50 години", каза тя. Събитието "Една вечер със Сачийн Литълфедър" представи изпълнения на живо на индианци и бе стриймвано в канала на музея в YouTube.

Брандо, приятел на Сашийн, бойкотира 45-ата церемония на престижните призове заради стереотипите за индианците в киното и телевизията в САЩ. Лауреатът на отличието за ролята си на Вито Корлеоне в "Кръстникът" моли колежката си да отиде вместо него на проявата. В събота тя си спомни, че освен освиркванията, имало хора, които имитирали движения с томахавки.

"Големият Джон Уейн бе готов да ме нападне. Трябваше да го удържат шестима телохранители", каза тя.

Снимка: Getty Images

Сега, на специалното мероприятие, бе прочетено писмо с извинение до Литълфедър за отношението към нея от страна на Академията за кинематографично изкуство и наука, предава БТА.

"Приемам това извинение не само към мен самата, но и като признание за целия ни народ. Народът ни трябва да чуе това извинение", каза тя в отговор.

Снимка: Getty Images