Майката на Шон Пен, Айлин Райън, е починала в неделя в дома си в Малибу, съобщи представител на звездата, пише "Daily Mail".

Embed from Getty Images

Известната актриса, която се появява в над 60 телевизионни предавания и филми през дългогодишната си кариера, е майка на актьора Шон, на 62 години, на музиканта Майкъл Пен, на 64 г., и покойния актьор Крис Пен, който почина през 2006 г. на 40-годишна възраст от кардиомиопатия.

Embed from Getty Images

Тя беше омъжена за актьора и режисьор Лео Пен от 1957 г. до смъртта му през 1998 г.

Най-големият от тримата им синове - Майкъл, информира за кончината ѝ с пост в Туитър, придружен от нейна снимка, до която е поставил емотикони с разбито сърце. В понеделник той написа: "Вчера загубихме мама."

Айлин щеше да навърши 95 г. на 16 октомври.

Embed from Getty Images

Сценичното ѝ име Айлин Райън идва от собственото ѝ име Айлин и моминското име на майка ѝ Райън.

Тя често придружаваше сина си Шон на събития по червения килим, заедно с неговите приятели, като Джулия Робъртс например. Появявала се е в няколко от неговите филми, включително "Аз съм Сам".

Embed from Getty Images

Родена в Ню Йорк през 1927 г., Айлин е дъщеря на Роуз Изабел, медицинска сестра, и Америго Джузепе Анучи, зъболекар.

През 1957 г. тя се омъжва за Лео Пен, актьор и активен член на профсъюза, който е в черния списък в бранша, от края на 40-те до края на 50-те години.

Двойката остава заедно повече от 40 години, до смъртта на Лео през 1998 г.

Първата ѝ телевизионна изява е в драматичния сериал "Goodyear Television Playhouse" през 1955 г.

Преди това се появява на Бродуей, като прави своя дебют през 1953 г. в "Sing Till Tomorrow" на 25-годишна възраст и по-късно играе в "Comes a Day" през 1958 г.

Embed from Getty Images

Айлин постоянно се появяваше в телевизионни предавания и често беше режисирана от съпруга си в епизодите на поредици "Bonanza", "Cannon" и "Малка къща в прерията".

Другите ѝ участия на малкия екран включват "The Twilight Zone" през 1960 г., заедно с гостуващи роли в хитови сериали от 90-те като "NYPD Blue", "Али Макбийл" и други.

Преди да сподели екрана със сина си Шон в няколко негови продукции, тя прекъсна актьорската си кариера, за да бъде майка на пълен работен ден.

Веднъж настоявала Шон да я заведе на наградите на Академията.

Embed from Getty Images

Той разказа това в интервю през 2005 г.: "Преди да бъда номиниран, майка ми ми се обади: "Капитан Кенгуру почина днес (актьорът Робърт Кийшън - бел.а). Той беше на 76. Аз съм на 77. Тази година ме водиш на бала за Оскарите". Отвърнах: "Мамо, аз дори не съм номиниран." Тя каза: "Не бъди глупав!"

Но нейният син всъщност по-късно беше номиниран за "Реката на тайните" през 2004 г. и спечели наградата същата вечер - докато майка му гордо го аплодираше.

Снимка: Getty Images

През 1986 г. тя се завръща към актьорството, играейки екранната баба на синовете си Шон и Крис в "At Close Range".

За последно тя се появи в романтичната драма на Уорън Бийти "Rules Don't Apply" през 2016 г.

Шон с майка си и Робин Райт

Снимка: Getty Images