Актьорът ветеран Лесли Филипс, известен с ролите си в популярната поредица от комедийни филми "Давай", както и като гласа на Разпределителната шапка в три от филмите за Хари Потър, е починал на 98-годишна възраст, съобщават Ройтерс и Асошиейтед прес.

Неговият агент Джонатан Лойд е потвърдил, че Филипс е починал "мирно в съня си" в дома си.

С Анджела Скоулар (вляво) и Карол Хокинс, се закачат на улицата, за да популяризират комедийното шоу „Sextet“ в "Criterion Theatre" в Лондон през 1977 г.

Снимка: Getty Images

Първите филмови изяви на родения в Тотнъм през 1924 г. Лесли Филипс датират от 30-те години на миналия век. Актьорът ще бъде запомнен с преувеличеното си комично пресъздаване на английската висша класа, след като участва във филми като "Давай, сестро" (1959), "Давай, учителю" (1959), "Давай, полицай" (1960).

Филипс става известен и с емблематичните си "зарибяващи" фрази като "Динг донг", "Е, здравей" и "Аз казвам!".

С колегата си Джон Пъртуий промотират своето радио шоу на BBC „Navy Lark“ през 1969 г.

Снимка: Getty Images

По-късно Лесли Филипс преминава към по-драматични роли, включително във филма "Венера" (2005), в който се снима заедно с Питър О'Тул. Ролята му носи номинация за награда БАФТА за най-добър актьор в поддържаща роля.

Освен в киното Филипс има изяви на сцената, в телевизията и радиото.

През 2014 г. актьорът получава инсулт, докато пазарува в Лондон, но се възстановява успешно.

През 2008 г. Лесли Филипс е обявен за Командор на Ордена на Британската империя като признание за актьорската му кариера.

"Загубих прекрасен съпруг, а публиката загуби истински велик шоумен. Той просто беше национално съкровище", каза съпругата му Зара Кар пред в. "Сън".