Великият херцог на Люксембург Жан, управлявал 36 години страната, почина на 98-годишна възраст.

Вижте снимки на великия херцог >>

Той бе държавен глава на Люксембург ог 1964 г. до 2000 г., когато абдикира в полза на сина си Анри. "С много скръб оповестявам за кончината на любимия ми баща", се казва в комюнике на сегашния Велик херцог на Люксембург, 64-годишния Анри, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Жителите на малката държава останаха привързани към личността на Жан, който бе войник от британската армия през Втората световна война и взе участие в десанта в Нормандия.

Последната му публична поява бе в края на март в рамките на форум, организиран от Великата херцогиня Мария Тереза, за да се води борба срещу сексуалното насилие във военните зони.

"Кончината му е голяма загуба за Великото херцогство и Европа", написа в Туитър председателят на Европейската комисия, люксембургският политик Жан-Клод Юнкер.

"Той бе герой от детството ми - заяви журналистът Стефан Берн, който за пръв път го интервюирал през 1989 г. - Става въпрос за единствения държавен глава, който е участвал в десанта в Нормандия."

Великият херцог на Люксембург Жан е роден на 5 януари 1921 г. Той е син на Великата херцогиня на Люксембург Шарлот и принц Феликс Бурбон-Пармски. През 1953 г. се жени за белгийската принцеса Жозефин-Шарлот. Двойката има 5 деца.