Испанският крал Фелипе VI притежава 2,6 милиона евро, съобщи кралският дворец в момент, когато социалистическото правителство се подготвя да приеме правила, целящи да засилят прозрачността в кралското семейство.

Аферите на баща му - бившия крал Хуан Карлос, подкопаха имиджа на монархията и го накараха да се дистанцира от него. През март 2020 г. той спря годишната дотация на своя родител в размер на близо 200 000 евро и обяви, че се отказва от наследството си. Хуан Карлос, централна фигура в прехода към демокрация след смъртта на диктатора Франко през 1975 г., бе принуден да абдикира през 2014 г. в полза на сина си заради скандали и разкрития за разточителния му начин на живот.

Днес министър-председателят Педро Санчес се очаква да приеме с указ нови правила, предназначени да засилят "прозрачността, отчетността и ефективността" на испанското кралско семейство "в съответствие с принципите, определени от крал Фелипе VI".

"Негово Величество кралят, воден от гражданския си дълг, днес отива отвъд конституционните си задължения, като взема лично решение да направи публично достояние имуществото си", обяви кралският дворец в свое изявление в навечерието на тези нови мерки.

Крал Фелипе VI и кралица Летисия

Снимка: Getty Images

Според двореца по-голямата част от активите на краля, около 2,3 милиона евро, са депозити в спестовни сметки от доходите му през последните 25 години, първо като принц на Астурия, а след това, от 2014 г., като крал, пише БТА. Останалите са произведения на изкуството и бижута.