Меган Маркъл се чувствала "незащитена от институцията" на монархията и "ѝ било забранено да се защити сама" от медийни публикации във времето, когато била бременна, съобщи BBC, като цитира съдебни документи.

Те са част от съдебния иск на Меган срещу издателя на в."Mail on Sunday" и "Mail Online", публикували откъси от нейно писмо до баща ѝ през 2018 г. Съпругата на принц Хари съди изданията за нарушаване на личния живот и на авторското право. Издателят отрича обвиненията ѝ. Все още не е насрочено съдебно дело, но подробности от съдебните документи продължават да излизат на бял свят, докато двете страни по делото преговарят.

В момента херцозите на Съсекс живеят в Калифорния, САЩ, след като се оттеглиха от ангажиментите си като високопоставени членове на кралското семейство в края на март тази година.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

По повод на интервюта, които петима приятели на Меган дават за нея пред американско издание през февруари миналата година, в документите се посочва, че тя е "станала обект на голям брой фалшиви и уронващи престижа ѝ статии в британски таблоиди, които са ѝ причинили огромен емоционален стрес и са навредили на психическото ѝ здраве".

От документите става ясно, че адвокатите на Меган изкътват, че разходите по сигурността за сватбата на Меган с принц Хари през май 2018 г., платени от британските данъкоплатци, са доста по-малки в сравнение с приходите от туризъм, генерирани благодарение на интереса към сватбата и които според адвокатите надвишават един милиард британски лири.

Херцогинята настоява за обезщетение, което заявява, че ще бъде дарено на организация, бореща се срещу психическия тормоз.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На предварително заседание по делото през май съдия отхвърли части от иска на Меган, включително и обвинението, че издателят е действал "нечестно", като е изключил от цитатите определени пасажи от писмото на Меган до баща ѝ. Отхвърлени бяха и твърденията на херцогинята, че издателят преднамерено е "раздухал" проблемни теми от отношенията на Меган с нейния баяща и че имал "план" да публикува смущаващи или обидни статии за нея.

"Асошиейтед нюзпейпърс" отрича напълно обвиненията на Меган.