Шведски рапър на 19 години, носител на няколко отличия, беше застрелян в южната част на Стокхолм. Според местни медии може да става дума за случай, свързан с организираната престъпност.

Говорителка на полицията, цитирана от шведската новинарска агенция ТТ, е съобщила, че изпълнителят Ейнар е бил уцелен с няколко куршума в предградието Хамарби, което се намира южно от централната част на Стокхолм, и е починал на място. Полицията издирва най-малко двама заподозрени, за които се предполага, че са стреляли по рапъра.

Мотивите за стрелбата все още не са изяснени, но местният вестник "Афтонбладет" пише, че музикантът наскоро е получил няколко заплахи. Според шведската обществена телевизия стрелбата по него е свързана с организираната престъпност.

Ейнар, чието истинско име е Нилс Грьонберг, е родом от Стокхолм и стана известен, когато беше на 16 години песен от дебютния му албум излезе начело на шведските музикални класации през 2019 г. Той получи награда за песен на годината през 2019 г. и за нов изпълнител на годината през 2020 г.

През последните няколко години активността на организирани престъпни групи в Швеция се повиши, пише БТА. В Стокхолм, Гьотеборг и Малмьо имаше няколко свързани с организираната престъпност стрелби.

Франс прес отбелязва, че към 15 октомври тази година в Швеция, която е с население от 10,3 милиона души, има 40 убити при 273 стрелби. Миналата година е имало 47 убити при 366 стрелби.