Световноизвестният британски писател от индийски произход Салман Рушди бе атакуван днес от мъж, докато се готвел да изнесе лекция, в американския град Шътокуа, в западната част на щата Ню Йорк, предадоха агенциите.

Нападателят нахлул на сцената в института "Шътокуа" и започнал да удря с юмруци или да мушка с нож Рушди, докато писателят бил представян на аудиторията, разказа репортер на АП, присъствал на място.

Нападателят е заловен, в Twitter се появи негова снимка.

75-годишният Рушди е бил ранен във врата. На писателя е оказана първа медицинска помощ, а след това е бил превозен с хеликоптер в местна болница. За момента не е ясно в какво състояние е той.

През 1988 г. излиза книгата на Салман Рушди "Сатанински строфи", която предизвиква протести в мюсюлманските страни, където е смятана за богохулна. Иран забранява книгата, а през 1989 г. иранският религиозен лидер аятолах Хомейни издава фетва, в която призовава за смърт на писателя.

Иран обяви награда за убийството на Рушди, която през 2012 г. беше увеличена от 2,8 милиона долара на 3,3 милиона долара. Самият Рушди е казвал, че няма "никакви доказателства", че хората се интересуват от подобна награда. През 2012 г. Рушди публикува разказ за живота си след спора за "Сатанински строфи", озаглавен "Джоузеф Антон: Мемоари".

Салман Рушди е носител на наградата "Ман Букър" през 1981 г. за книгата си "Среднощни деца". Той е известен и с творбите си "Срам", "Последният дъх на Мавъра", "Земята под нейните нозе", "Ярост", "Шалимар клоунът", "Чародейката от Флоренция". Стилът му съчетава митология и фантазия с реалистични случки и често пъти е дефиниран като магически реализъм, примесен с исторически измислици. В творбите му се откроява и темата за срещите на Изтока и на Запада.

Салман Рушди е роден през 1947 г. в Мумбай в Индия, два месеца преди нейната независимост от Британската империя, припомня Франс прес. През годините той полага усилия името и творчеството му да не бъдат свеждани само до скандала, предизвикан от "Сатаниски строфи" и последвалата фетва.

"Проблемът ми е, че хората продължават да ме възприемат през единствената призма на фетвата", заяви той преди няколко години. Самият Рушди иска хората да гледат на него не като на символ, а като на писател, отбелязва Франс прес. Но реалността, възходът на радикалния ислям, не престават да го асоциират с онова, което той винаги е представлявал в очите на Запада - символ на борбата срещу религиозния обскурантизъм и в подкрепа на свободата на словото, припомня БТА.

Реакции след нападението

"Потресен съм от това, че Салман Рушди бе намушкан, докато упражняваше едно право, което ние никога не трябва да преставаме да защитаваме", заяви британския премиер Борис Джонсън в Туитър, визирайки правото на свобода на словото. "Мисля за неговите близки. Надявам се, че всичко ще е наред", допълни той.

Губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл също каза, че в мислите си е със Салман Рушди и неговите близки след това ужасяващо деяние.

Сенаторът от Ню Йорк Чък Шумър определи нападението като шокиращо и потресаващо, като атака срещу свободата на словото и изрази надежда, че писателят бързо ще се възстанови.

Британската министърка на културата Надин Дориес каза, че атаката е ужасяваща, че е отвратително нападение срещу един литературен гигант, срещу един от най-големите защитници на свободата на словото. Тя допълни, че в мислите си е с писателя и близките му.