Седем години след трагичната смърт на Уитни Хюстън, нейната приятелка Робин Крауфорд казва:

"Стигнах до момента, в който изпитах нужда да защитя нашето приятелство, почувствах нужда да се изправя и да разкажа за жената зад невероятния талант."

Вижте снимки на Уитни Хюстън >>

Истината е, че няма човек, който да е бил по-близък на Уитни Хюстън. През годините Робин е била нейна приятелка, довереница и вярна защитничка. В началото на 80-те години на миналия век тя е била и нейна романтична партньорка, но никога досега не е говорила за това.

Прави го в своята книга "A Song For You: My Life with Whitney Houston", в която разказва всичко за тяхното познанство и отношенията им през годините.

Снимка: The memoir/Robyn Crawford

Крауфорд и Хюстън се запознават през 1980 г. на летен лагер в Ню Джърси. Тогава Робин е на 19 години, а Уитни - на 17. Робин ѝ казва "Ще се грижа за теб" и точно това прави през следващите две десетилетия, през които Уитни става световна звезда.

"Искахме да бъдем заедно, казва Крауфорд, и това означаваше да бъдем само ние двете."

Но Уитни прекратява техния романс много рано, още когато подписва договор с Arista Records. Тогава, един ден през 1982 г., певицата дава на Робин малък подарък - синя Библия, като ѝ казва, че трябва да прекратят физическата си връзка.

"Тя каза, че трябва да спрем това, защото би направило пътя ни много по-труден. Каза, че, ако хората разберат за връзката ни, ще го използват срещу нас. А през 80-те нещата стояха точно по този начин", пише Робин Крауфорд.

И тя запазва мълчание до днес. Напрежение да крият връзката си е имало и от страна на майката на Уитни, която е казвала, че "не е нормално за две жени да бъдат толкова близки. Именно тази близост става причина за множество спекулации относно сексуалността на Уитни през годините.

"Ние не се определяхме като лесбийки или гей, казва Робин, ние просто живеехме живота си и аз се надявах това да продължи вечно."

Но както самата Крауфорд пише в книгата си, тази страна на тяхната близост, е само част от отношенията им и от дълбоката връзка помежду им.

Уитни Хюстън умира през 2012 г. на 48 години след тежка и продължителна борба с наркотичната зависимост.

"Уитни знае, че я обичах и аз знам, че тя ме обичаше. Ние значехме всичко една за друга. Заклехме се да се държим една за друга", пише приятелката на певицата.

Сега тя работи като семеен треньор по фитнес и живее с партньорката си Лиса Хинтелман, с която са осиновили две деца. Надява се с книгата си да успее да покаже коя всъщност е била Уитни Хюстън преди славата, както и да засвидетелства уважение към своята скъпа приятелка.