Кортни Кокс е единствена по рода си.

Но всичко това се случва благодарение на упоритата ѝ работа. Тя бе единствената актриса, способна да се справи с твърдата, но любяща Моника Гелър в "Приятели" и първата жена, повдигнала темата за предменстуалния синдром по телевизията. Идвайки от Алабама, където такова нещо като "шоубизнес" не говори почти нищо на никого, Кокс не си е представяла, че ще получи главна роля в най-големия сериал по телевизията и ще участва във всичките му 236 епизода. Не си е представяла и че ще бъде седем пъти номинирана за наградата на Гилдията на филмовите актьори. Не е знаела и че когато приема ролята на "к*чка" във филм на ужасите, както тя самата я описва, ще се задържи в нея близо три десетилетия. 

Познавате я, обичате я. Кортни Кокс е икона. Но има факти, които са слабо познати. Като например, че...

...първоначално се явява за ролята на Рейчъл Грийн. Странно би било да гледаме Кортни Кокс в друга роля, освен тази на Моника. Продуцентите я избират да изиграе разглезено и неопитно "момиченце на татко", макар че за актрисата персонажът на Моника ѝ подхожда повече и има по-силни личностни характеристики. И така Кокс става Гелър, която вместо да намери щастието с Чандлър Бинг (Матю Пери), е трябвало да го открие с... Джоуи Трибиани (Мат Лебланк). Това, разбира се, е било преди да всички актьори да бъдат избрани и силната химия между Рос (Дейвид Шуимър) и Рейчъл (Дженифър Анистън) да бъде толкова добре приета и обожавана от зрителите по целия свят. Въпреки това Кортни е най-известната от петимата артисти, когато е започвал "Приятели".

По-късно един от най-популярните ситкоми на всички времена, хвърлящ поглед към живота на хората от поколението Х през 90-те, дава тласък на звездата, чието име - Моника Гелър се превръща в синоним на думата "чистник" през годините. "Бях толкова нервна. Толкова е трудно да влезеш в хитово шоу. Не бях гост-звезда, а постоянен персонаж, всеки път, когато отивах, имах чувството, че започвам от нулата", са думите й пред медиите тогава.

От ляво надясно - Мат Лебланк, Матю Пери, Кортни Кокс, Дженифър Анистън, Дейвид Шуимър, и Лиса Кудроу в "Приятели"

Снимка: Getty Images

Като най-опитната актриса от главния състава, при старта Кокс е популярна със силно проявеният си майчински инстинкт на снимачната площадка, тъй като съветва звездите да си дават взаимно бележки, предложения и съвети за актьорско майсторство. Ролята до такава степен влиза под кожата й, че е малко странно да разберем, че в даден момент е съжалила, че я е приела. В крайна сметка променя решението си, след като е въведен подсюжетът за Моника и Чандлър като партньори.

Кортни Кокс в ролята на Моника Гелър и Матю Пери в тази на Чандлър Бинг

Снимка: Getty Images

И не. Най-добрият ѝ приятел всъщност не е Дженифър Анистън, а Ед Шийрън, който дори известно време живя в къщата ѝ на плажа в Малибу, за да пише музика.

Снимка: Getty Images

Въпреки това тя споделя: "Приятели" ме научи на важността на другарството и на това да се държим заедно. Тези приятелства бяха в най-важния момент от живота ми и преминахме през толкова много неща заедно".

Освен това виждаме Моника и в "Писък".

След като се явява на прослушване за ролята на Гейл Уидърс, Кокс получава отказ, тъй като продуцентите на филма не виждат в нея достатъчно черти на "к*чка". Въпреки това, подобно на героинята си в "Приятели", изглежда, че Кортни Кокс не се отказва лесно и продължава да упорства.

Тя е от многото холивудски звезди, стартирали кариерата си в сфера, далеч от киното. В нейният случай - с участие в клип с Брус Спрингстийн.

Има много факти, които са слабо познати за Кортни Кокс, която днес става на 59. Например, че е обявена от списание "Playboy" за "Най-сексапилната жена" на 1995 г. Според тогавашният ѝ режим за разкрасяване: "Трябват само три неща - спирала, оправени вежди и червило".

И да. Кортни Кокс е единствена по рода си.

Може да не си спомня участието в култовия сериал "Приятели", който я изхвърля на върха на славата, но той успява да разсмее многобройната аудитория по целия свят в продължение на десетилетия и да създаде едно поколение от любители на ситкомите, вдъхновявайки общността за чувство за сплотеност. Трудно е да се забрави репликaта на рожденичката, която казва: "I KNOW!".