Съпругата на Брус Уилис говори за първи път открито за деменцията на актьора и сподели, че не е ясно дали той има представа за собственото си състояние, съобщава "Sky news".

Ема Хеминг-Уилис каза пред шоуто "Today" на NBC, че е трудно да се разбере дали съпругът й знае за неговата афазия - състояние, което засяга когнитивните му способности.

Тя каза, че деменцията на актьора е тежка за цялото семейство, откакто е бил диагностициран преди повече от година.

"Най-важното нещо за нас беше за знаем какво е заболяването, защото когато знаеш какво е от медицинска гледна точка, всичко има смисъл. Беше важно да обясним на дъщерите ни какво е това, защото не искам да има стигма или срам, свързани с диагнозата на баща им. Тежко е на човека с диагнозата, тежко е и на семейството. Това не е по-различно за Брус, нито за мен, нито за нашите момичета. И когато казват, че това е семейна болест, наистина е така", казва Ема.

Двойката има две малки дъщери, Евелин и Мейбъл, а 68-годишният Уилис има три големи дъщери от първата си съпруга и актриса Деми Мур.

Ема допълни, че диагнозата му е "благословия и проклятие" едновременно, уточнявайки, че да знаеш какво се случва го направи малко по-лесно, но не по-малко болезнено.

Снимка: Инстаграм

"Честно казано, той е дарът, който продължава да дава - любов, търпение, устойчивост. Той учи и мен, и цялото ни семейство. Това е силата на Брус", казва още втората му жена.

Относно това как дъщерите им се справят, тя добави, че това ги учи как да се грижат и обичат и че това е "красиво нещо сред тъгата".

Засега няма няма лек за фронталната деменция, но има медикаменти, терапии и упражнения, които могат да помогнат за контролиране на някои от симптомите.