Горчив "Оскар" за Уил Смит - предизвика небивал скандал на 94-та церемония по връчването на наградите на кино академията. Той зашлеви зверски шамар на Крис Рок в средата на вечерта, преди да му бъде връчена статуетката за най-добър актьор. Уил Смит удари и напсува Крис Рок заради шега със съпругата му Джейда Пинкет Смит за бръснатата й глава. 

"Това влиза в историята на телевизията", коментира смутен комикът Рок след случката.

Срамният момент стана, когато Крис Рок трябваше да обяви победителя в категорията за най-добър документален филм. Появата на Крис беше свеж полъх на фона на скучното и недодялано водене на трите комедиантки - Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. И тъкмо ръсеше смешки, когато се загледа в семейство Смит и реши да включи и тях и закачи Джейда с репликата, че очаква с нетърпение "GI Jane 2". С което явно искаше да каже, че тя може да играе във втората част на "Редник Джейн", където с гола глава беше и Деми Мур. Смит се втурна към него на сцената. Гърбът му закриваше случващото се, но после стана ясно и от снимки и камери какво точно става. "Уил Смит току-що ме удари", каза в недоумение Рок.

Снимка: Getty Images

Тв предаването заглуши обмена. Зрителите можеха да прочетат устните на Смит, който много, ама много вбесен, каза: "Дръж името на жена ми далеч от ш...... си уста!". Това беше доста напрегнат момент в иначе неравномерното, но безобидно предаване за Оскарите. През 2018 година Джейда сподели, че страда от косопад. 

Няколко минути по-късно рапърът Шон Кумс, който се яви на сцената в "Dolby Thearte", за да отдаде почит за годишнината на филма "Кръстникът", предложи на Смит и Рок да се помирят на партито след церемонията.

Актьорът Крис Рок се шегува с Пинкет Смит и на церемонията за наградите "Оскар" през 2016 г. Тогава тя не беше на церемонията заради пренебрежението в номинациите към чернокожите актьори.

По-късно, когато се качи на сцената, за да получи статуетката си за най-добър актьор за ролята на Ричард Уилямс в "Методът Уилямс", Уил Смит се извини на доста хора, включително на тенис звездите, дъщери на Ричард Уилямс, но не спомена името на Рок.

"Ричард Уилямс е страстен защитник на семейството си", каза Смит в началото на речта си при получаване на статуетката. След това замълча и от очите му се стичаха сълзи, докато говореше как е защитавал хората, с които е работил върху филма.

Кино академията на САЩ реагира на инцидента с публикация в Twitter, съобщи Ройтерс. "Академията не одобрява насилието под каквато и да е форма", се посочва в туита, предава БТА. "Тази вечер сме щастливи да празнуваме и почетем победителите в 94-ата церемония на наградите на академията, които заслужават този момент на признание от колегите си и от любителите на киното по света".

В съобщение до медиите полицията на Лос Анджелис заяви, че ако Крис Рок подаде жалба, инцидентът може да бъде разследван.