Адвокатите на нидерланския музикант със сценичен псевдоним Mr. Probz, известен с хита си "Waves", са завели иск в Амстердам за повече от десет милиона щатски долара срещу "Sony Music Entertainment Netherlands" за неправомерно неизплатени хонорари.

Музикантът, чието истинско име е Денис Стиър, твърди, че студиото е удържало такси за администриране и дистрибуция от дължимите му хонорари в нарушение на договора им. От звукозаписната компания отричат обвинението му.

Mr. Probz има месечно около пет милиона слушатели в "Spotify", а радио ремиксът на "Waves" с Робин Шулц е стриймван над 800 милиона пъти. Видеото на парчето е гледано повече от 500 милиона пъти в YouTube.

През 2020 г., на предварително заседание, районният съд в Амстердам разпореди на "Sony Music Entertainment" да върне контрола върху музиката на Стиър на компанията му "Left Lane BV" и да осигури достъп на негови одитори до всички документи, свързани с използването на музиката му за периода 2013-2020 г., предава БТА.

Адвокат на музиканта твърди, че от "Sony" не са осигурили пълен достъп до документацията, но одитите са показали, че компанията системно е удържала незаконно такси, което е довело до три до шест на сто по-малко хонорари, превеждани на музиканта от "Spotify", "Amazon Musid" и други платформи.

Снимка: Официален профил в Instagram