Групата "Нирвана" поиска американски съдия окончателно да отхвърли жалбата на мъжа, чиято гола бебешка снимка е поставена върху обложката на албума "Nevermind" от 1991 г., предаде Ройтерс.

Ищецът Спенсър Елдън (30 г.) настоява, че "похотливото изображение" на корицата по същество е "детска порнография", с чиято помощ групата е спечелила десетки милиони долари за негова сметка. Изображението е направено, когато той е бил на четири месеца.

Жалбата на Елдън беше отхвърлена вече веднъж, но той я коригира и отново я внесе в съд в Лос Анджелис.

Адвокатите на "Нирвана" заявяват в депозираните в съда документи, че Елдън е чакал прекалено дълго, за да твърди, че е сексуално експлоатиран, като отхвърлят третата и последна версия на жалбата му. Според тях случаят трябва да бъде прекратен поради давност.

Защитник на ищеца не отговори на поискан коментар от Ройтерс.

Обложката на албума "Nevermind" изобразява Елдън, който плува гол към банкнота от един щатски долара на кукичка за риболов. Според ищеца фотографията му е нанесла "доживотни вреди", а "Нирвана" е спечелила милиони щатски долари за негова сметка.

Продажбите на албума, който съдържа песента ""Smells Like Teen Spirit", стигнаха 30 милиона.

Сред 10-имата ответници са барабанистът на "Нирвана" Дейв Грол, басистът Крист Новоселич, Кортни Лав, вдовицата на фронтмена Кърт Кобейн, и други.

Изслушване пред съдия по казуса е насрочено за 24 февруари.