Жена обвини американския певец Боб Дилън, че нееднократно я подлагал на сексуално насилие през 1965 г., когато тя била 12-годишна, съобщиха световните агенции.

Жалбата е внесена в съд в петък. В нея се твърди, че Дилън принуждавал ищцата да приема наркотици и алкохол и нееднократно я насилвал сексуално през април и май 1965 г. По това време творецът е на 24 години.

Говорител на Дилън заяви, че музикантът и носител на Нобелова награда за литература отрича обвиненията:

"Твърдението отпреди 56 години не отговаря на реалността и ще бъде активно опровергано."

Даниъл Айзъкс, един от адвокатите, представляващи ищцата с инициали JC коментира: "Нищо не говори така красноречиво, както самата жалба, която ще докажем в съда. "

В иска не се споменават доказателствата, но се твърди, че момичето току-що е навършило 12 години, когато Дилън започна да го "обгрижва". Казва се още, че множество епизоди на злоупотреба са се случили в апартамента на Дилън в известния хотел "Челси" в Манхатън, през април и май 1965 г., както и че JC страда и до днес от депресия, тревожност, раздвоение и други дълготрайни последици от посегателството. Искът не посочва размер на щети, но казва, че исканата сума надхвърля компетенциите на по-ниските съдилища.

Делото идва в последния ден за проверка по Закона за жертвите на деца в щата Ню Йорк, който приключи в събота, 14 август. Мярката осигурява отсрочка за възрастни с давност за подаване на граждански искове за насилие, претърпяно като деца.

Само миналия месец съдия от върховния съд в Манхатън се произнесе в полза на Дилън по дело за печалба от печалбата от 300 милиона долара от каталога му с песни миналата година на Universal Music.