Актьор от "Танцуващият с вълци" е обвинен в сексуални престъпления и в Канада, предават задокеанските издания.

На Нейтън Преследващия кон са повдигнати девет обвинения, включително за сексуална експлоатация и насилие, както и за извеждане на дете под 16-годишна възраст от страната.

Разследването продължава няколко години, като едно от предполагаемите престъпления датира от 2005 г. То се води от властите, действащи в индиански резерват, разположен западно от Калгари.

В момента артистът е зад решетките на затвор в Лас Вегас, след като беше задържан през януари в южната част на Невада. В САЩ той е обвинен в 18 престъпления, включително сексуално посегателство срещу малолетно лице, малтретиране на дете и отвличане.

Нейтън Преследващия кон е роден в резерват в Южна Дакота. Той стана известен с ролята си на Голямата усмивка, млад член на племето сиукси във филма "Танцуващия с вълци" на Кевин Костнър, отличен с няколко награди "Оскар".

Снимка: АР/БТА

След участието в продукцията, той е спечелил репутация сред индианските племена в САЩ и Канада като лечител знахар, способен да общува с духове, припомня БТА. Полицията обаче каза, че е злоупотребявал системно с положението си, като е насилвал физически и сексуално момичета и жени от коренното население, вземал е малолетни съпруги и е водил религиозен култ.

Предполагаемите престъпления са извършени след 2000 г., като обхващат няколко американски щата, включително Невада, Монтана и Южна Дакота.

Твърди се, че една от жертвите е била на 14 години, когато Нейтън Преследващия кон ѝ казал, че духовете на техните предци са му внушили да прави секс с нея.

Канадските власти обясниха, че преследването на актьора в различни правни юрисдикции е изисквало значително планиране и сътрудничество.

Снимка: АР/БТА