Телевизия ВВС обяви списъка на артистите, които ще се качат на сцената по случай коронацията на крал Чарлз Трети на 7 май, ден след събитието в Уестминстърското абатство. Лайънъл Ричи, Кейти Пери и Андреа Бочели оглавяват състава, който включва още британската поп група "Take That", както и талантите на Обединеното кралство сър Брин Терфел, Фрея Ридингс и Алексис Френч.

38-годишната Пери и 73-годишният Ричи са жури в "American Idol" и познават Чарлз от години. От 2020 г. певицата на "Firework" е посланик на "The British Asian Trust" - благотворителна организация, съоснована от принц Чарлз за справяне с бедността и промяна на живота в Южна Азия.

Междувременно изпълнителят на хита "All Night Long" Ричи бе назначен за първи глобален посланик и първи председател на групата на глобалните посланици на The Prince's Trust през 2019 г. Чарлз основава благотворителната организация през 1976 г., за да предостави на младежите в неравностойно положение ресурсите, от които се нуждаят, за да достигнат пълния си потенциал. Организацията заявява, че оттогава е работила с над един милион млади хора.

"Концертът ще отбележи нова глава в историята на нацията с теми за любов, уважение и оптимизъм, като ще отпразнува четирите нации, техните общности, както и тази на нациите", се казва в изявление на медията.

Продукцията ще излъчва на живо от територията на замъка Уиндзор. Предстои да видим оперната легенда Бочели, в дует с Терфел - бас-баритон, носител на награда "Грами", който през 2017 г. бе удостоен с рицарско звание за заслугите си към музиката.

Снимка: БТА/AP

Триото "Take That" Гари Барлоу, Хауърд Доналд и Марк Оуен също ще се изявят в първото си шоу на живо от 2019 г. насам, а певецът и автор на песни Ридингс ще изпълни дует с Френч, класически композитор, продуцент и пианист. Страстен защитник на музикалното образование, Френч е губернатор и попечител на Кралската музикална академия и също така е първият артистичен директор на Асоциирания съвет на Кралските музикални училища.

Концертът за коронацията ще бъде пред 20 000 зрители. Феновете могат да очакват "широка смесица от музика - от поп до класика, отразяващи изкуствата и културата от Обединеното кралство и по-широката част от Британската общност", съобщава ВВС.

Предстои скоро да бъдат обявени и останалите изпълнители, заявяват от продукцията, която ще има живо включване по BBC One, BBC iPlayer, BBC Radio 2 и BBC Sounds.

Празненствата по случай коронацията на Чарлз и Камила ще продължат и в понеделник, 8 май, който министър-председателят Риши Сунак обяви за почивен ден. Гражданите на Обединеното кралство са поканени да се включат в Голямата помощ - доброволческа инициатива, и да отделят от времето си за добри каузи.

Снимка: Getty Images