Крал Чарлз Трети ще бъде коронован на 6 май в Уестминстърското абатство заедно с кралицата-консорт. Церемонията ще бъде водена от архиепископа на Кентърбъри, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Кралят и кралицата ще бъдат короновани в служба, която ще запази някои исторически елементи от минали коронации, но също така ще разпознае духа на времето. Чарлз ще бъде помазан със свето масло, ще получи кълбото, коронационния пръстен и скиптъра, след което ще бъде коронясан с величествената корона на Свети Едуард и благословен по време на церемонията. Камила също ще бъде помазана със свето масло и коронована, както беше кралицата майка, когато беше коронясана за кралица през 1937 г.

В изявлението на Бъкингамският дворец се каза: "Коронацията ще отразява днешната роля на монарха и ще гледа към бъдещето, като същевременно се корени в дългогодишни традиции и зрелище. Допълнителни подробности ще бъдат обявени своевременно."

Сигурността през деня ще бъде засилена. Нямаше коментар от двореца относно съобщенията, че Чарлз иска съкратена церемония от само един час. Коронационната служба на кралица Елизабет II през 1953 г. продължи повече от три часа. Непотвърдени доклади предполагат, че списъкът с гости вероятно ще бъде съкратен от 8000 през 1953 г. на 2000 сега.

Но изявлението на двореца наистина загатва за модификации на церемония, която е запазила подобна структура повече от 1000 години. Правителството и кралското семейство ще са наясно с мащаба на коронацията в светлината на кризата с разходите за живот, пред която е изправена страната.

Коронациите традиционно не се провеждат през уикенда, като на покойната кралица през 1953 г. се проведе във вторник. Правителството все още не е коментирало дали ще има някакви мерки за банкова ваканция.

Плановете за събитието са известни с кодовото име Операция "Златно кълбо".

През последните 900 години церемонията се провежда в Уестминстърското абатство и почти винаги се води от архиепископа на Кентърбъри от 1066 г. насам. Службата на кралица Елизабет II се основава до голяма степен на тази на нейния баща Джордж VI, която е моделирана по тази на Джордж V - въпреки че в църквата са построени специални структури за сядане, за да се увеличи обичайното събрание до 8000.

Вътрешни лица от двореца твърдят, че херцогът на Норфолк, който като граф маршал отговаря за организирането на церемонията, е получил задачата да я направи по-проста, по-кратка и по-разнообразна, която да отразява съвременна Великобритания.„

"Кралят отмени голяма част от коронацията като признание, че светът се е променил през последните 70 години", твърди запознат, цитиран в британския печат.

Крал Чарлз III иска да избегне екстравагантността, докато обикновените хора се борят с кризата и високите разходите за живот, твърдят запознати

Една промяна, която се обсъжда, е за по-спокоен дрескод, като обикновени официални костюми също ще бъдат допустими.

Много е вероятно интериорът също да бъде редуциран и кадифените столове, направени специално за коронацията на Елизабет Втора през 1953 г. е възможно да бъдат заменени със стандартни седалки.

Коронацията на новия суверен традиционно се извършва известно време след възкачването на трона, след период на национален и кралски траур, който също позволява време за подготовка.

В основата на празника и парада е тържествена религиозна церемония, по време на която суверенът е помазан, благословен и осветен от архиепископа.

Някои ключови ритуали ще бъдат запазени, включително помазанието на монарха, който ще се закълне да бъде "защитник на вярата". Златната щатска карета от 1762 г., която беше обновена с големи разходи за платинения юбилей на кралицата, отново ще бъде част от коронационното шествие.

Съществена подробност е, че церемонията ще бъде по-разнообразна в религиозно и културно отношение като езикът, на който ще се води, ще бъде адаптиран за съвременната аудитория.

По-рано кралят потвърди, че ще положи клетва пред англиканската църква при коронацията си, но даде да се разбере, че иска да оглави Великобритания, която уважава всички религии.

"По моите най-дълбоки убеждения... смятам, че съм длъжен да уважавам тези, които следват други духовни пътища, както и онези, които се стремят да живеят живота си в съответствие със светските идеали", каза той на среща на религиозни лидери в дните на Бъкингамския дворец след присъединяването му.

Чарлз също ще използва коронацията си, за да покаже уважение към покойната си майка, твърдят запознати. Кралят е бил поразен от сцените, наблюдавани в Обединеното кралство и света в знак на почит към кралицата. Той без съмнение ще използва емоцията на хората като допълнително вдъхновение, за да отдаде почит на нейното наследство и вярата в най-доброто у хората, твърдят запознати.