Харви Уайнстийн вероятно ще се отърве с по-лека присъда, след като съдебните заседатели в Лос Анджелис не успяха да постигнат съгласие дали опозореният киномагнат е планирал отрано нападението си срещу жена, заради което вече бе осъден за изнасилване, пишат задокеанските медии.

Лайза Ленч, съдия от Върховния съд на Лос Анджелис, обяви процеса за невалиден, след като журито не успя да стигне до присъда по 2 специални обвинения - че бившият холивудски продуцент е планирал отрано нападението си срещу актрисата-модел през 2013 г. и че тя е била "особено уязвима".

Ако те бяха установили, че е налице едно от двете обстоятелства, той щеше да бъде изправен пред увеличен максимален срок от 24 години при окончателното му осъждане догодина. Развитието от вторник обаче означава, че Уайнстийн, който ден по-рано бе осъден за изнасилване и сексуален тормоз, ще бъде изправен пред максимум от 18 години затвор.

В момента той излежава една 23-годишна присъда, след като беше осъден за изнасилване и сексуално посегателство в Ню Йорк през 2020 г. Адвокатът му обжалва тази присъда, както вероятно ще направи и с наказанието, произнесено от съд в Калифорния.

Снимка: Etienne Laurent-Pool/Getty Images

Уайнстийн беше обвинен в изнасилване или сексуално посегателство над четири жени, но след едномесечен процес беше осъден само по обвиненията на една от тях. Съдебните заседатели го оправдаха по обвинения, базирани на разказа на друга жена, и не успяха да стигнат до присъда по обвиненията на още две жени.

Съдебният състав беше върнат във вторник, за да изслуша аргументите по твърдението за специални обстоятелства, предава БТА. Съдия Ленч ще проведе изслушване на 9 януари, за да определи следващите стъпки по делото.

Снимка: АР/БТА