Десетилетия наред принц Филип, който навърши 97 години, неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора, съобщава БТА.

Вижте снимки на принц Филип през годините >>

Празника си принц Филип ще отбележи в тесен семеен кръг без излишен шум, посочват Франс прес и ТАСС, позовавайки се на съобщение от Бъкингамския дворец.

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. На 18-месечна възраст е евакуиран на борда на британски кораб заедно с родителите си и четирите му по-големи сестри, докато чичо му, кралят на Гърция абдикира. Прекарва детството си във Франция, Англия и Германия.

Миналата година херцогът на Единбург прекрати официалните си ангажименти. Смята се, че за времето си в служба на Нейно Величество той е участвал в над 22 000 самостоятелни изяви.

След като преустанови активната си дейност, принц Филип от време на време придружава кралица Елизабет Втора, която продължава да изпълнява пълна програма от официални ангажименти. Съпругът на Нейно Величество има възможност да избира кога да се появява на обществени места. Принц Филип например пропусна вчерашното официално честване на 92-ия рожден ден на кралицата, но присъства на сватбата на внука си принц Хари и американската му избраница Меган Маркъл на 19 май.

Херцогът на Единбург е патрон, президент или член на над 780 организации, с които продължава да е свързван, но без да играе активна роля с присъствие на официални ангажименти.

През ноември миналата година кралица Елизабет Втора и принц Филип отбелязаха 70-годишната от сватбата си. Въпреки дълголетието си, бракът им не винаги е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея.

Единбургският херцог успява да свикне с положението си и да се превърне в нейна "сила и опора", както го нарече кралица Елизабет Втора.

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

Благодарение на активната си дейност принц Филип се радва на относително добро здраве за възрастта си. Той все още може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е забелязан със слухов апарат на дворцов прием през 2014 г., когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип нееднократно беше приеман в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на активните му занимания със спорт. От Бъкингамския дворец миналата година отрекоха, че решението да преустанови самостоятелните си ангажименти е свързано със здравето му.

В началото на април тази година херцогът на Единбург претърпя успешна операция за подмяна на тазобедрената става.

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви. Други се изненадваха от директните му коментари за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за старомоден хумор и незнание в най-добрия случай или за тесногръдие и грубост в най-лошия.

Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята. По случай рождения ден на херцога на Единбург, Франс прес припомня някои от тях:

"С какво правите гаргара, с камъчета?" - към певеца Том Джоунс през 1969 г.

"Обявявам това нещо за открито, каквото и да е то" - по време на посещение в Канада през същата година.

"Ако останете тук твърде дълго, ще се сдобиете с дръпнати очи" - към британски студенти по време на визита в Китай през 1986 г.

"О, не, може да хвана някоя страховита болест" - в отговор на предложението да погали коала по време на визита в Австралия през 1992 г.

"Едва ли сте тук от толкова дълго време, нямате бирено коремче" - към британец в Унгария през 1993 г.

"Райхсканцлер" - в обръщение към Хелмут Кол през 1997 г. с наименованието, за последно използвано от Хитлер.

"Как държите местните настрана от пиенето достатъчно дълго, за да изкарат шофьорския изпит?" - към инструктор по кормуване в Шотландия през 1995 г.

"Това е сериозно разхищение на пространство" - на прием през 2000 г. по случай откриването на новото британско посолство в Берлин.

"Прекалено си дебел за астронавт" - към 13-годишно момче, което през 2001 г. му споделя, че мечтае да пътува в космоса.

"Още ли се замеряте с копия?" - към аборигенски предприемач в Австралия през 2002 г.

"Изглеждате сякаш сте готов за лягане" - към нигерийския президент през 2003 г. по повод традиционната му роба.

"Май не сте си проектирал брадата толкова добре" - към дизайнера Стивън Джъдж през 2009 г., коментирайки катинарчето му.

"В стриптийз клуб ли работите?" - към жена морски кадет през 2010 г., споделила, че се е трудила почасово в нощно заведение.

"Имате ли бельо от същия плат?" - посочвайки традиционното шотландско каре в разговор с лидерката на местната Консервативна партия на прием през 2010 г.

"Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат вкъщи" - към пакистанската активистка и най-млада носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсуфзай през 2013 г.