Церемониалният статив с официалното известие за раждането на детето на принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган Маркъл бе изнесен пред Бъкингамския дворец.

Вижте снимки >>

Тази традиция датира най-малко от 1837 г., когато дворецът става официална резиденция на кралицата. Известието ще престои там около 24 часа, след това се изпраща в Правителствената служба, където остава в архива.

Официалното съобщение гласи:

"Кралицата и кралското семейство имат удоволствието да съобщят новината, че Нейно кралско височество херцогинята на Съсекс роди син в 5:26 днес. Нейно кралско височество и детето ѝ се чувстват добре."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Първородният син на принц Хари и съпругата му Меган е седми по ред в линията на наследяването на престола и се очаква да има двойно гражданство - британско и американско. Бебето няма автоматично да бъде принц или принцеса - тези титли ще трябва да бъдат връчени от кралицата чрез патентни писма. Синът на Хари и Меган е осмият правнук на кралица Елизабет II.

Според протокола принц Хари първо се е обадил на кралицата, за да ѝ съобщи, че бебето се е родило. С оглед на това, че тя е глава на кралското семейство, трябва да знае новина преди всички. Ако той го е спазил, Елизабет II е разбрала новината преди принц Чарлз и роднините на Меган.

Меган реши да наруши традицията, която бе поставена от свекърва ѝ - принцеса Даяна, и бе продължена от етърва ѝ Кейт, като предварително обяви, че няма да представи пред обществото бебето в деня на раждането.

Двойката ще трябва да кръсти бебето и съответно да избере подобаващи кръстници. Смята се, че те ще бъдат избрани сред близките приятелки на Меган Серина Уилямс, Приянка Чопра, Опра Уинфри и семейство Клуни, и сред приятелите на принц Хари - Том Инскип, Джейк Уорън и Чарли ван Щраубензе.

Като се има предвид, че Меган е американска гражданка, бебето, въпреки че е родено във Великобритания, има и американско гражданство и ще трябва да плаща данъци и в САЩ.

Тъй като майката на Меган - Дория Регланд, в момента е с нея във Фрогмор Котидж, се смята, че бавачки няма да вземат участие в обгрижването на бебето, поне в началото.