Не е задължително да сте тийнейджър, за да обичате музиката на Оливия Родриго, но това със сигурност помага. Натискането на Play на "Sour", дебютния албум на 18-годишната звезда на Disney и автор на хитове, е гарантиран еднопосочен билет за преживяване на най-силните емоции на юношеството: разбитото сърце, завистта и несигурността, усещането, че всичко, което се случва, е най-голямото нещо в историята. Преди дни тя беше избрана за "Жена на годината" на сп. "Billboard" и ще бъде почетена на церемонията в Лос Анджелис на 2 март.

     Embed from Getty Images

В отражение на интензивността на албума, възходът на Родриго е бърз и ефективен: издаването на топ-версията "Drivers License" през януари я изстреля на върха на поп класациите. Родриго е рядко срещаният изпълнител, който дебютира на върха на класациите още с първия си сингъл.

Всичко се случва със светкавична скорост. Родриго става знаменитост, която си проправя път до сърцето на младите.

Embed from Getty Images

Но коя всъщност е Оливия Родриго?

Родриго започва кариерата си в шоубизнеса млада. Тя е само на 12 години, когато прави първата си голяма реклама, и на 13 години, когато дебютира в "Disney" като героинята Пейдж Олвера, която свири на китара, в сериала "Bizaardvark". "High School Musical: The Musical: The Series" се превръща в най-голямата ѝ роля през 2019 г., когато се присъединява към актьорския състав като Нини Салазар-Робъртс, главната женска роля, което я превръща в сензация сред тийнейджърите. През 2020 г. тя подписва договор със звукозаписна компания и само месец преди 18-ия си рожден ден Родриго издава песента, която ще я изстреля към нови висоти. Подобно на Деми Ловато и Майли Сайръс преди нея, Родриго използва актьорския си опит като трамплин.

Embed from Getty Images

Как Оливия Родриго стана толкова популярна?

Въпреки сложното си име "High School Musical: The Musical: The Serieс" е един от най-големите хитове на Disney Plus, а той стана такъв благодарение на изпълненията на Родриго и Басет. Като прибавим към това и песен, която се появи точно по време на предизвиканото от пандемията затишие в изданията на утвърдени изпълнители, убедителна потенциална романтична история, която се позовава на други знаменитости и вирусна тенденция в TikTok, Родриго е предопределена да се окаже в центъра на вниманието.

Каква е историята зад "Drivers license"?

Започва се със звука на звънене от отворена врата на кола, нещо толкова познато  и за мнозина делнично, а това събужда чувсвителни спомени. А след това песента разказва историята на една провалена гимназиална любов, на партньор, с когото певицата гради надежди и мечти, за да се окаже изоставена накрая. Носталгията по гимназията е вечна и сладко-горчива. А мистериозната предистория привлече още по-голямо внимание. Макар че никога не е потвърждавана публично, мнозина смятат, че Родриго е имала връзка с  Басет. 

Embed from Getty Images

"Drivers license" стана изключително популярна в ТикТок. Много от видеоклиповете имат милиони гледания и харесвания, което е свидетелство за това как приложението увеличи допълнително нейната популярност и успех в класациите. Това не е първият път, в който ТикТок подкрепя възхода на някоя звезда. "Old Town Road" на Lil Nas X също намери почва там. Кариерата му продължава да се изкачва, което е показател, че дори и многото тенденции в приложението да са краткотрайни, някои от победителите в него могат да изградят кариера извън платформата.