"Опенхаймер" триумфира на наградите "Изборът на критиците", като спечели водещия приз за най-добър филм, съобщиха АФП и "Варайъти".

В телевизионните категории сред отличените се наредиха сериалите "Мечката", "Наследници" и "Говеждо".

"Опенхаймер", който разказва историята на бащата на атомната бомба Дж. Робърт Опенхаймер, имаше 13 номинации за наградите "Изборът на критиците", като спечели осем от отличията.

Сред призовете, които продукцията взе, бяха тези в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор - Кристофър Нолан, най-добър актьор в поддържаща роля - Робърт Дауни младши, най-добър монтаж, най-добри визуални ефекти.

"Барби" взе шест награди "Изборът на критиците", като имаше 18 номинации. Сред отличията, които получи продукцията на режисьорката Грета Гъруиг, бяха тези за най-добра комедия, за най-добър оригинален сценарий, за най-добра песен - "I'm Just Ken".

Снимка: Getty images

В категориите за най-добър актьор и актриса в главна роля бяха отличени съответно Пол Джамати за "Останалите" и Ема Стоун за "Клети създания".

Отличието за най-добра актриса в поддържаща роля отиде при Давайн Джой Рандолф за изпълнението й в "Останалите".

Призът за най-добър анимационен филм отиде при "Спайдър-мен - През Спайди-вселената".

Френската продукция "История на едно падане" на режисьорката Жустин Трие беше избрана за най-добър международен филм.

С почетена награда беше удостоен Харисън Форд, като призът му беше връчен от режисьора на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" Джеймс Манголд.

Снимка: Getty images

"Тук съм благодарение на комбинация от късмет и работата на прекрасни режисьори, сценаристи... Чувствам се огромен късметлия", каза 81-годишният актьор, правейки ретроспекция на кариерата си.

От сцената той благодари на съпругата си Калиста Флокхарт за подкрепата.  

В телевизионните категории като най-добра драма и комедия бяха отличени съответно "Наследници" и "Мечката".

Ролята в "Наследници" донесе приза за най-добър актьор в телевизионна драма на Кийран Кълкин. Съответната награда при жените отиде при Сара Снук за участието си в същия сериал.

В категориите за най-добър актьор и най-добра актриса в телевизионна комедия отличията получиха съответно Джеръми Алън Уайт за "Мечката" и Айо Едебири за същата продукция.

В категорията за най-добър лимитиран сериал беше отличен "Говеждо". Ролята в него донесе на Стивън Йон приза за най-добър актьор в лимитиран сериал или телевизионен филм, а  Али Уонг спечели в съответната категория при жените.

Снимка: Getty images

Отличията бяха раздадени на церемония в Санта Моника. Водеща на шоуто беше Челси Хендлър.

Наградите "Изборът на критиците" се присъждат от Асоциацията на кинокритиците, работещи за телевизията, радиото и интернет изданията (Broadcast Film Critics Association), която обединява професионалисти от САЩ и Канада, както и от Асоциацията на телевизионните журналисти.

"Опенхаймер" е вероятният победител и на предстоящата церемония по раздаването на наградите "Оскар", пше БТА.

Все по-вероятно изглежда "Опенхаймер" да бъде големият победител в сезона на наградите. Номинациите за наградите "Оскар" ще се състоят на 23 януари. Робърт Дауни-младиши е фаворит за най-добър актьор в поддържаща роля, а неговите колеги Килиън Мърфи и Емили Блънт вероятно ще бъдат номинирани съответно за главна мъжка роля и поддържаща женска роля.