Опра Уинфри и Дуейн Джонсън обявиха учредяването на фонд за разпределяне на парични средства директно на семейства и отделни лица, които са били разселени и засегнати от опустошителните горски пожари на остров Мауи, съобщи Асошиейтед прес.

Фондът "People's Fund of Maui" стартира с първоначално дарение от 10 милиона долара от Уинфри и Джонсън. Всеки пълнолетен жител над 18-годишна възраст, който живее в засегнатия район и е бил разселен заради горските пожари в Лахайна и Кула, има право да получава по 1200 долара на месец от фонда за подпомагане в периода на възстановяване.

Учредяването на фонда е осъществено с напътствията и благословията на старейшините на общността, лидерите и жителите, сред които е и холивудският актьор Джейсън Момоа.

"През последните няколко седмици се срещах с хора от цялата общност, засегнати от пожарите, и ги питах от какво имат най-голяма нужда и как мога да им бъда полезна", каза Опра Уинфри в изявление.

Опра Уинфри

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Телевизионната знаменитост допълва, че хората най-често са споделяли загриженост как ще продължат напред на фона на огромното финансово бреме. "Обществото се обедини по толкова много прекрасни начини и моето намерение е да подкрепя засегнатите, докато те определят как да изглежда възстановяването за тях", каза още Уинфри.

"Когато хората по света наблюдаваха катастрофалните загуби и разрушения, причинени от пожарите на Мауи, те станаха свидетели и на великия дух и устойчивост на нашата полинезийска култура и на огромната сила на местните хора. Дори в най-трудните моменти те се обединяват и се изправят срещу изпитанията. Това ни прави по-силни", се посочва в направеното от Дуейн Джонсън изявление.

Бившият кечист, известен с прякора "Скалата", който стана успешен актьор, не пропусна да изрази и благодарността си към всички - лидери, организации и отделни лица, които подкрепят хората на Мауи и работят неуморно, за да ги подпомогнат в процеса на възстановяване от бедствието.