Оръжейничката на филма "Rust", по време на снимките на който Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс, съди Сет Кени, човекът, чиято компания е доставяла боеприпаси на продукцията. Хана Гутиерес-Рийд, за която се говореше, че въобще няма опит да бъде оръжейник на терен и е твърде млада, казва, че той е смесил бойни с халосни патрони, използвани на снимачната площадка, съобщава "The Hollywood reporter".

Снимка: Скрийншот "Daily mail"

В делото, заведено във федералния съд на Ню Мексико в сряда, тя обвинява Кени, че е доставил кутии с боеприпаси, за които твърдял, че са само халосни, но в които имало и бойни патрони.

"Хана и целият екип на филма "Rust" бяха подведени от страна на ответниците, че са им предоставени само бутафорни боеприпаси. По този начин подсъдимите създадоха опасност на снимачната площадка, без да знае Хана Гутиерес-Рийд, което предизвика нараняване на много хора, а е било предвидимо", се казва в жалбата.

Халина Хътчинс

Снимка: Getty Images

Кени, собственик на "PDQ Arm & Prop", отрече, че изстрелите на снимачната площадка на филма са били от патрони от неговата компания. Той каза в интервю за "Good Morning America" на 2 декември, че базираната му в Ню Мексико компания "доставила само оръжията и халосните патрона". Човекът смята, че има "нещо много уникално и специфично в намерените живи патрони", с които бе убита Халина, а режисьорът - ранен.

В хода на съдебния процес ще се изяснява разминаването в разказите на участниците в тази трагедия.

Според жалбата Гутиерес-Рийд заредила пистолета, убил Хътчинс, от кутия с надпис "фалшиви патрони" и го дала на помощник-режисьор Дейв Холс. След това тя напуснала местопроизшествието, което било сцена в църква, за да се придържа към протоколите за COVID-19. "Ако Хана беше извикана отново, тя щеше да инспектира отново оръжието и след всеки изстрел да инструктира Болдуин за безопасна стрелба. Пистолетът обаче е бил извън погледа й в продължение на 15 минути", се посочва в иска. Гутиерес-Рийд се представлява от адвокатската кантора "Bowles" и от адвокатската кантора на Тод Бълиън.

Болдуин

Снимка: AP/БТА