Актьорът Орландо Блум, който е посланик на добра воля на детската организация на ООН УНИЦЕФ, посети детски център в Киев, предаде агенция Ройтерс.

Звездата от филмите "Карибски пирати" и "Властелинът на пръстените" се срещна и с президента на Украйна Володимир Зеленски, добавя БТА.

Това бе първото пътуване на британския актьор в Украйна от 2016 г. насам.

"Не съм си представял, че войната ще ескалира в цялата страна, когато бях там" (през 2016 г.), сподели актьорът в Инстаграм.

"Днес имах щастието да чуя детски смях в центъра "Спилно", подкрепян от УНИЦЕФ, който е безопасно, топло и възпитаващо пространство, където децата могат да играят, да учат и да получават психо-социална подкрепа", посочи Орландо Блум.

Центровете "Спилно", разположени в цяла Украйна, предлагат подкрепа за разселени деца и техните семейства, като повече от половината от един милион деца и хората, които се грижат за тях, са посетили такъв център през изминалата година, се посочва в изявление на УНИЦЕФ на неговия уебсайт.

По данни на Главната прокуратура на Украйна в 13-месечната война на Русия срещу Украйна са били убити най-малко 465 деца.

В нощното си обръщение и след срещата с Орландо Блум президентът Володимир Зеленски заяви: "Той знае до какво е довела тази агресия, колко пълномащабни трябва да бъдат усилията на света, за да я спрем, да възстановим Украйна след войната".

"Войната унищожава детството на украинските деца", сподели Зеленски във видео от срещата си с Блум, публикувано в понеделник. "Хиляди училища са повредени или разрушени", каза той.

"Почти 2,7 милиона украински ученици са принудени да учат онлайн или по смесен начин", допълни президентът на Украйна. "Момичетата и момчетата са изложени на риск от развитие на депресия, тревожност или други проблеми с психичното здраве", добави Зеленски.

Блум, който от 2009 г. е посланик на УНИЦЕФ за хуманитарни проекти, каза на срещата, че е посетил семейство с пет собствени деца и четири осиновени сирачета от войната.

УНИЦЕФ подкрепя такива родители, "за да може всяко украинско дете да бъде част от топло, загрижено и всеотдайно семейство", каза актьорът, сред чиито известни роли е във филми от поредицата "Карибски пирати". "Подобни модели са по-добри за децата, отколкото домовете за грижи", посочи Блум в коментар, публикуван в Инстаграм.

Блум се спря и на съдбата на "изчезналите деца", чието местонахождение трябва да бъде изяснено. 46-годишният актьор нарече руския президент Владимир Путин, без да споменава името му, "военнопрестъпник".

Международният наказателен съд в Хага, Нидерландия, издаде заповед за арест на Путин за отвличане на деца. Русия отрича децата да са били депортирани. Москва твърди, че те са били отведени на безопасно място от войната в Украйна.

Зеленски казва, че хиляди украински момичета и момчета са насилствено "русифицирани" и лишени от украинската си идентичност.