Килиън Мърфи стисна Глобус, и е на път да вдигне ръка, пълна с "Оскар". Трудът му в "Опенхаймер", роля, заради която ял по бадем на ден, е на път да се отблагодари, с всички възможни призове.

"Да, доволен съм. Не обичам да се гледам. Но това е изключителна работа. Много провокативно и силно преживяване за мен като актьор. Историята се усеща и като биографичен филм, и като трилър, като хорър. Ще нокаутира хората", каза ирландският актьор пред "Гардиън" миналата година. 

Изпълнението му в "Опенхаймер" е достойно за "Оскар", съгласни са критици. 

Екипът на "Опенхаймер"

Снимка: Getty Images

Съпругата на Нолан, продуцентът Ема Томас, е тази, която се обажда на Мърфи един следобед в дома му, докато той си релаксирал с домочадието - съпругата му, художничката Ивон Макгинес, и двамата им синове - тийнейджъри. Нолан всъщност няма мобилен телефон, имейл или компютър. "Той е най-аналоговият човек, който можете срещнете", казва Мърфи. 

Снимка: АР/БТА

И така, Ема казала, че Крис би искал да поговорят и подала слушалката, след което режисьорът се обадил. "Килиън, ще се радвам да играеш главната роля в това ново нещо", казал той. "Останах безмълвен. Изключително развълнуван". Бил толкова зашеметен, че трябвало да поседне. "Умът ти експлодира от подобно нещо", добавя той. Не разказва в подробности на каква диета е бил за ролята, не желае да се акцентира на това, защото явно го намира за тривиално.

След като и за Том Шелби и Опенхаймер му се налага да пуши, макар не истински цигари, казва, че следващата роля няма да е на пушач, защото "това не е добро за здравето".  

Снимка: АР/БТА

За Опенхаймер казва, че е сложен, противоречив, невероятно привлекателен интелектуално и харизматичен образ, но в крайна сметка - непознаваем.

Снимка: Forum Film Bulgaria

Мърфи е роден на 25 декември 1976 г. в Дъблин. Той отдавна е известен с изключителния си актьорски талант и участието си в редица успешни филми и телевизионни продукции.

Кариерата на Килиън Мърфи започва в различни театрални постановки и телевизионни сериали. През 2005 г., той прави сериозен пробив с участието си в филма "28 Days Later" на режисьора Дани Бойл, където играе ролята на Джим, оцелял в постапокалиптичен свят персонаж.

Следва редица успешни проекти като "Breakfast on Pluto" (2005), "The Wind That Shakes the Barley" (2006), за който получава награда за най-добър актьор в Кан, и "Inception" (2010), където работи отново с режисьора Кристофър Нолан.

Снимка: Getty Images

Мърфи продължава да трупа признания за своите великолепни изпълнения в различни жанрове. Той става популярен и като телевизионен актьор с участието си в сериала "Peaky Blinders" (2013-2019), познат у нас като "Остри козирки", където играе гангстера с тежък нрав Томи Шелби.

Снимка: Getty Images

Килиън Мърфи е бил удостоен с няколко награди за своето актьорско майсторство, включително от Ирландската филмова и телевизионна награда за най-добър актьор за ролята си в "The Wind That Shakes the Barley". Той е определян и като един от най-талантливите актьори в съвременната киноиндустрия.

Мърфи предпочита да не излага под прожекторите личния си живот.

Неговата присъствие на екрана и умението му да вкара зрителите в сърцето на героите му го правят една от водещите фигури в световното кино. 

Американският му акцент, когато се явява на прослушване за "Батман" в началото (2005), е толкова убедителен, че кастинг директорите изобщо нямат представа, че е от Ирландия.

Той е единственият актьор, който играе злодей, участвал и в трите филма на Кристофър Нолан за Батман. 

Всъщност той е прослушван за ролята на Батман в "Батман в началото" (2005). В крайна сметка отива при Крисчън Бейл. Но режисьорът Кристофър Нолан харесал представянето на Килиън толкова много, че му дал ролята на врага на Батман - Джонатан Крейн/Плашилото.

Снимка: Getty Images

Преди да се захване с актьорския занаят, обмислял да учи право. 

Килиан е защитник на осведомеността за психичното здраве и е използвал своята платформа за да приканя към разбиране и съпричастност по тези въпроси.

Изпитва дълбока страст към литературата. Мърфи говори за любовта си към четенето и за дълбокото влияние, което литературата е оказала върху живота и артистичните му начинания.

Научил се да свири на пиано за ролята си във "Fever Pitch" (1997).

Той беше обявен за един от най-сексапилните мъже от списание "Empire".

Мърфи е работил като спасител на плажа преди да започне да се занимава с актьорство. 

Добър приятел е с Колин Фарел и Джонатан Рис Майерс.

Мърфи призна, че страда от акрофобия, страх от височини, който е трябвало да преодолее за някои роли.

Предложил брак на съпругата си Ивон Макгинес по време на разходка из планините на Ирландия.

"Балансът между работата и личния живот е труден. Имам невероятна съпруга и не бих могъл да направя всичко това без нея и нейното разбиране", каза той пред списание GQ. "Но това е борба. Мисля, че е така за всеки баща, чиято работа поглъща, както моята"

Голям фен е на "Doctor Who" (1963).

Той е свирил в група, повлияна от Франк Запа, наречена "Sons of Mr. Greengenes" с брат си.

Бил е вегетарианец за 12 години, след като гледал документален филм за "луда крава", а заради "Остри козирки" прекратил вегетарианството. Когато отново започнал да яде месо, било еленско. Въпреки че е вегетарианец, той се научава да кълца месо в кланицата за ролята си на касапин в "Момичето с перлената обица" (2003).

Снимка: Getty Images

Има синове - Малачи и Аран Мърфи, родени в Лондон. Семейството живее в Лондон, но когато двамата усещат, че синовете им развиват акцент в английския, познат като "пош", сленга на "богатите", те решават да се преместят в Монкстаун.

Баща му е бил държавен служител, а майка му - учителка по френски. 

Един от цитатите, който ползва най-често, е от покойния американски режисьор Сидни Полак: "Необходими са 30 години, за да се създаде един актьор".