Младежите от цял свят за първи път се запознават с Хилари Дъф като Лизи Макгуайър, главната героиня на сериала на Disney Channel, излъчван от 2001 до 2003 г. В ролята на Лизи Дъф играеше непохватна и леко тромава ученичка - малко трудно за уверената, многостранно надарена актриса.

След като прави успешна телевизионна кариера с Lizzie McGuire, Дъф се разгръща и завладява многобройни фронтове: участва в редица игрални филми, включително в главните роли във филмите The Lizzie McGuire Movie и A Cinderella Story, издава свой собствен албум Metamorphosis и ръководи линия за дрехи, грим и аксесоари, наречена Stuff by Hilary Duff. Дъф постига всичко това преди седемнадесетия си рожден ден, но въпреки бързото си издигане към славата, тя работи усилено, за да остане здраво стъпила на земята, подпомагана от близките отношения със семейството и приятелите си. В момента тя е една от най-популярните звезди в Холивуд.

Момиче от Тексас отива в Холивуд

Дъф е родена в Хюстън, щата Тексас, далеч от блясъка и славата на Лос Анджелис. Още от малка обаче обича да се изявява. Учи гимнастика и балет, а когато по-голямата ѝ сестра Хейли започва да взема уроци по актьорско майсторство, Хилари се присъединява към нея. На шестгодишна възраст Дъф се включва в постановка на балета "Лешникотрошачката", а като по-малка се снима и в местни реклами. Първата си телевизионна роля получава през 1996 г. в минисериала "Истински жени", излъчен през следващата година.

След като Хейли и Хилари започват да получават работа като актриси, те убеждават родителите си, че трябва да живеят в Лос Анджелис, ако искат да имат някакъв шанс за кариера в развлекателната индустрия. В края на 90-те години на ХХ век, Сюзън Дъф кара дъщерите си, вещите им и домашните им любимци от Тексас в Лос Анджелис. Бащата на момичетата, Боб, остава в Тексас - той е съдружник във верига магазини за хранителни стоки, но лети до Калифорния на всеки няколко седмици, за да прекарва време със семейството си. Скоро след преместването Дъф започва да се явява на прослушвания, като се опитва да получи всяка роля, която успее да намери.

През 1998 г. получава ролята на Уенди във филма "Casper Meets Wendy". Получава роля в телевизионния филм "The Soul Collector" и гостува в сериала Chicago Hope. След това, през 2000 г., Дъф се явява на прослушване за предстоящ нов сериал на Disney Channel, Lizzie McGuire. След като се явява четири пъти пред продуцентите, Дъф е наета. Рич Рос, президент на развлекателния отдел на Disney Channel, коментира в Newsweek броя на пробите: "Тя не правеше нищо нередно. Просто носеше толкова страхотни тоалети и ние искахме да видим с какво ще дойде след това".

През 2004 г. Дъф участва в два филма: "A Cinderella Story", който е умерено успешен в боксофиса, и "Raise Your Voice", който се проваля. Същата година звездата издава втория си албум, едноименния Hilary Duff, който получава платинен сертификат, и пуска собствена модна линия, Stuff by Hilary Duff, която се разпространява масово чрез Target и K-Mart.

През 2004 г. Дъф започва да се среща с фронтмена на Good Charlotte Джоел Мадън - връзката им приключва през ноември 2006 г.

Към 2005 г. Дъф, която отчаяно иска да се откъсне от тийн-музиката, за да бъде възприета сериозно като възрастна актриса, се опитва да промени публичния си образ. През 2005 г. тя се снима в "The Perfect Man" с Хедър Локлиър, а през 2006 г. - в " Material Girls" със сестра си Хейли, но и двата филма се провалят сред публиката.

Embed from Getty Images

Продължавайки усилията си да затвърди имиджа си на сериозна актриса, Дъф участва в няколко независими филма през последните години. През 2009 г. участва в индийската драма According to Greta с Мелиса Лео и Елън Бърстин и в комедийната драма Stay Cool с Уинона Райдър, Джон Крайър и Чеви Чейс. След това Дъф участва заедно с Вал Килмър и Крис Кристофърсън във филма Bloodworth от 2010 г., а по-късно се снима в комедията She Wants Me от 2012 г. заедно с Джош Гад и Чарли Шийн.

Дъф продължава да се появява и на малкия екран, като през 2010 г. играе Лейн Даниелс в телевизионния филм Beauty & the Briefcase и гостува в редица сериали, сред които Gossip Girl, Community, Raising Hope и Two and a Half Men.

През 2015 г. Дъф подписва договор за ролята на Келси Питърс в телевизионния сериал "Younger". Успехът на първия сезон води до дълготрайност на сериала и бележи първата голяма роля на Дъф в телевизията, откакто е тийнейджърка в "Lizzie McGuire".

Embed from Getty Images

Показвайки, че наистина е преминала далеч отвъд образа на принцеса на Дисни, в началото на 2018 г. Дъф разкри, че ще се снима във филм като Шарън Тейт - актрисата, убита от последователи на Чарлс Менсън през 1969 г. Съобщението не се хареса на сестрата на Тейт - Дебра, която разкритикува идеята за заснемане на филм като "безкласна" и "експлоататорска". Филмът "The Haunting of Sharon Tate" получи предимно отрицателни отзиви, въпреки че взе и няколко победи на фестивала за независимо кино Hollywood Reel 2019.

Активизъм и благотворителност

Извън кариерата си на изпълнител Дъф е силно ангажирана с благотворителни организации, особено с такива, които се фокусират върху правата на животните и децата. През 2005 г. тя дарява 250 000 долара в помощ на жертвите на ураган и насърчава феновете си също да дарят средства.

Гледайки към бъдещето, Дъф продължава да осъзнава много добре необичайните възможности, които са ѝ позволили да постигне голям успех на млада възраст, като казва:

"Чудя се какъв ли щеше да бъде животът ми, ако имах друг живот. Понякога ми се иска да не ме наблюдават винаги или да не се притеснявам, че ще ме видят някъде. Но съм преживяла неща, които другите момичета не са преживели. Пътувала съм, финансово независима съм, притежавам красив дом и съм щастлива с работата си. Не ми се налага да се боря с въпросите, с които се сблъскват много други жени."

Дъф също така очаква с нетърпение предизвикателствата и възможностите за развитие както в кариерата, така и в личния си живот. "Искам да израствам като човек и искам да правя грешки", заявява тя. "Аз също съм човек. Така че мисля, че съм стигнала до място, където наистина съм себе си."

Личен живот

На 14 август 2010 г. Дъф се омъжва за дългогодишния си приятел Майк Комри, професионален хокеист в Националната хокейна лига.

На 20 март 2012 г. Дъф ражда първото дете на двойката - синът Лука Круз Комри. През 2013 г. в интервю за предаването Today Дъф заявява, че е "обсебена" от желанието да бъде майка. "Това е много смиряващо. Всичко е свързано с него... Това е неговият свят. Ние просто живеем в него", каза тя. "Чувствам се така, сякаш сърцето ми просто порасна. Не съм знаела, че мога да обичам нещо толкова много. И това продължава да става все по-силно с напредването на възрастта му."

Embed from Getty Images

След като Дъф и Комри се развеждат през 2016 г., през юни 2018 г. актрисата ражда дъщеря си от приятеля си, музиканта Матю Кома. Двойката се сгоди през май 2019 г. и минаха под венчилото през декември същата година. През март 2021 г. Дъф и Кома посрещнаха второто си общо дете - дъщерята Мей Джеймс.